"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кучма: зона вільної торгівлі з ЄС "роздягне" Україну

П'ятниця, 11 лютого 2011, 15:29

Екс-президент Леонід Кучма вважає, що Європейський Союз пропонує Україні неприйнятні умови в ході підготовки угоди про створення зони вільної торгівлі.

Про це він сказав на засіданні українсько-російського форуму "Партнерство України і Росії в нових реаліях європейської та євразійської інтеграції", повідомляє агентство "УНІАН".

Кучма підкреслив, що режим вільної торгівлі не може бути встановлений з вилученням із нього окремих груп товарів.

"Вони нам пропонують понад 400 вилучень. Про що говорити, про яку вільну торгівлю? Якщо подивитися перелік сільськогосподарської продукції, то там така тарифна політика, що нам там робити просто нічого. Ми часто кидаємо в народ, що нам хтось пропонує, ну а суті-то правди ми не говоримо, до чого це призведе", - сказав він.

Реклама:

"Отже, нам така вільна торгівля не потрібна, коли ми будемо роздягнені повністю. Сюди (в Україну) йтиме все і вся, а там (у ЄС) ринок для нашої продукції закритий", - наголосив Кучма.

При цьому він підкреслив, що фактично закритим для України може стати ринок сільськогосподарської продукції, який для України надзвичайно важливий.

"Сільгосппродукція - це те, в чому ми можемо конкурувати. Що, ми у галузі високих технологій з Європою збираємося конкурувати на їхніх ринках, отримавши зону вільної торгівлі?" - сказав Кучма.

Як повідомлялося, 10 лютого прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що підготовка й підписання угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом стримується тим, що з боку ЄС висувається вимога про введення квот на українську продукцію.

При цьому прем'єр зазначив, що, на його думку, квоти при вільній торгівлі вводити неприпустимо.

Україна і ЄС у 2007 році почали переговори про угоду про асоціацію.

На початку 2008 року сторони почали переговори про угоду про зону вільної торгівлі, яка повинна стати частиною угоди про асоціацію

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!