"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Авіаперевізники підвищують ціни через подорожчання нафти

П'ятниця, 11 лютого 2011, 09:10

Через подорожчання нафти, зростає вартість авіапалива, як наслідок, гравці на авіа ринку говорять про підвищення паливного збору.

Це неодмінно призведе до збільшення вартості квитків. Вже зараз деякі зарубіжні авіакомпанії збільшують паливні збори, пише "Дело".

Аналітики кажуть, що до літа квитки можуть подорожчати мінімум на 10%.

Так, Австралійський перевізник Qantas Airways підняв паливний збір на 53%, довівши його до 53 доларів на дальніх перельотах.

Реклама:

Раніше про збільшення розміру паливних зборів оголосила німецька Lufthansa: для внутрішньоєвропейських маршрутів вони зросли на 2 євро, на далеких рейсах - на 10 євро.

Аналогічне збільшення з 1 лютого відбулося у Air France. Singapore Airlines з 27 січня додав до зборів від 3 до 27 доларів, в залежності від відстані та класу обслуговування.

Крім того, в кінці січня - початку лютого розміри паливних зборів збільшили KLM, Delta, Malaysian Airlines, Cathay Pacific, British Airways, All Nippon Airways, South African Airways і JetBlue.

Українські компанії, як і російські, поки не збираються піднімати ціни на авіаквитки, хоча і не виключають таку можливість, якщо іншого виходу в них не буде.

Однак аналітики вважають, що сильного подорожчання на українському ринку чекати не варто.

"У нас не настільки велика конкуренція, як між світовими авіакомпаніями - гігантами. Якщо подорожчання квитків і буде, то до 5%, не більше", - пояснює експерт Центру економічного і політичного аналізу.

Нагадаємо, що три роки тому різке зростання ціни на авіа пальне привело до банкрутства AiRUnion і авіакомпанії "КД авіа".

Зараз експерти не прогнозують банкрутств на авіаринку. Однак вони попереджають, що з більш ніж десяти складових вартості квитків ціна палива є основною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!