Український енергоринок функціонуватиме за принципом заправки

Четвер, 10 лютого 2011, 20:24

Українські споживачі незабаром зможуть самостійно обирати постачальника електроенергії, який запропонує їм найнижчу ціну.

Про це заявив посол України у ЄС з особливих доручень В'ячеслав Княжницький в інтерв'ю Deutsche Welle.

За його словами, постачання електроенергетики українському споживачеві відбуватиметься за принципом бензозаправки: людина заправляє машину на тій АЗС, де найнижча ціна.

Саме так українці незабаром зможуть обирати собі компанію-постачальника електрики.

Реклама:

Княжницький говорить, що головною метою членства України в Енергоспівтоваристві є, власне, створення таких умов на енергоринку, які унеможливлять маніпулювання цінами, стабілізуватимуть їх, а то й дозволять їх знизити.

Саме такі процеси уже відбуваються в країнах Європейського Союзу.

Для прикладу - один із житлових кооперативів Брюсселю за останні п'ять років тричі змінював постачальника електрики. Це дало можливість цього року знизити ціни на 17%.

Княжницький стверджує, що саме це є сенсом того, над чим нині працюють в Україні, реалізовуючи положення членства в цій організації.

"В Україні це має виглядати так, як тут, у Брюсселі", - уточнює посол.

За його словами, такі можливості уже напрацьовані в Києві, коли енергетичні компанії змушені змагатися за клієнтів і перемагає той, хто пропонує нижчу ціну.

Разом із тим, говорячи про малозабезпечені верстви населення, посол висловив переконання, що уряд має розробити відповідну програму дотацій.

"Це залежить від багатьох факторів. Потрібна законодавча база, відповідна інфраструктура, моніторинг ситуації, що дозволить уникнути маніпуляції та дискримінації. Щоб нікому не створювалися пріоритети і щоб дійсно споживач приймав рішення", - каже Княжницький.

За його словами, нині завдання номер один - розповсюдити існуючу в Брюсселі та Києві практику в цій сфері по всій Україні.

Як повідомлялося, на початку лютого 2011 року Україна стала повноправним членом Eнергетичного співтовариства.

Головною перевагою такого членства є те, що після цього український енергетичний ринок поступово буде інтегруватися з європейським.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!