"Спрощенців" пропонують поділити на категорії

Четвер, 10 лютого 2011, 17:14

Підприємців, які працюють на спрощеній системі оподаткування, необхідно розбити на три категорії у залежності від їхнього річного обороту, при цьому для різних градацій передбачити різні види діяльності і кількість найнятих працівників.

Така пропозиція міститься у законопроекті про спрощену систему оподаткування, який розробляє Рада підприємців при Верховній раді, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

За словами голови парламентського комітету з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва і співголови Ради Наталії Королівської, законопроектом передбачається розширити можливості наймати додаткових працівників і зберегти для юридичних осіб право відносити на витрати послуги і товари, придбані у "спрощенців".

"Тим самим ми на 99% ліквідуємо можливості оптимізаторів використовувати цю систему для ухилення від податків", - сказала Королевська.

Реклама:

За її словами, основне завдання, що покладається на цей документ - забезпечити можливість роботи "самозайнятим" людям і дати їм той обсяг оборотних коштів і платежів, який буде адекватний економічній ситуації в країні.

"Також одним із критеріїв "самозайнятості" є максимальна детінізація цієї системи, оскільки основний негатив, який пов'язують із спрощеною системою її супротивники - це використання її для оптимізації юридичними особами своїх витрат", - пояснила Королевська.

Як повідомлялося, до внесення відповідних змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування продовжує діяти указ президента №727/98 "Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб'єктів малого підприємництва" №727/98 від 3 липня 1998 року.

Водночас, за підсумками прийняття Податкового кодексу основною зміною стала заборона юридичним особам відносити закупівлі товарів і послуг у "спрощенців"-фізосіб на валові витрати при визначенні об'єкта обкладення податком на прибуток, тобто фактично обкладати їх за ставкою податку на прибуток.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!