Думка експерта: Кредитування населення у гривні поступово відновиться

Четвер, 10 лютого 2011, 16:16

Обсяг кредитування населення в національній валюті у січні 2011 року знизився на 0,6% - до 62,92 млрд. гривень.

Обсяг валютного кредитування населення у цей період скоротився на 0,67% - до 17,745 млрд. доларів.

Незважаючи на скорочення обсягу кредитування населення в національній валюті у січні, поступовий тренд на відновлення кредитування фізосіб у гривні триває, зазначив у коментарі "Економічній правді" керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.

"Це пов'язано із відновленням авто- та споживчого кредитування. Кількість комерційних банків, що видають автокредити, поступово зростає, також збільшується термін споживчих кредитів, що залучає нових позичальників", - пояснив експерт.

Реклама:

Водночас, зазначив Івченко, перспективи відновлення валютного кредитування у 2011 році залишаються під сумнівом.

"Іпотека й автокредити в доларах і євро на тривалий період дуже ризиковані, тому що вартість цих валют в Україні протягом 5-10 років може істотно змінитися. Це є одним із стримуючих чинників відновлення кредитування фізосіб в іноземній валюті", - пояснив він.

"Цікавими для позичальників можуть стати кредити в російських рублях. Курс російської валюти по відношенню до гривні в середньостроковому плані більш стабільний, ніж долара та євро", - додав експерт.

За даними Івченка, частка кредитів в інвалюті в 2010 році скоротилася на 3,82% до 69,12%.

За підсумками 2011 року цей показник знизиться до 64,5%, прогнозує він.

"Загальний обсяг кредитування населення за підсумками 2011 року може залишитися на рівні минулого року - 205,539 млрд. гривень або в кращому випадку вирости на 1-3% на тлі ймовірного продовження скорочення кредитного портфеля в іноземній валюті і помірного росту кредитування у гривні", - підсумував Івченко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!