США запропонують своїм компаніям добувати сланцевий газ в Україні

Четвер, 10 лютого 2011, 10:22

Україна планує передати американському міністерству енергетики інформацію про українські родовища сланцевого газу.

Як розповіло джерело виданню "Комерсант-Україна" в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості, угоду з американським урядом передбачає, що інформація про українські родовища сланцевого газу буде вивчена фахівцями міненерго США, після чого вони дадуть висновок про перспективність подальшого пошуку газу і розробки родовищ.

"У випадку якщо це перспективно, американська сторона запропонує великим компаніям з США приєднатися до проекту, і тоді є шанс, що справа, з урахуванням їх досвіду, піде дуже швидко", - повідомив співрозмовник.

Він нагадав, що сланцевий газ змінив енергетичний ринок США і на його частку припадає 15-20% видобутку.

Реклама:

У 2009 році США вперше з 2001 року обігнали Росію з видобутку газу саме завдяки сланцевому газу.

Обсяг видобутку його у США в минулому році становив 118 млрд. кубометрів.

За даними Міненерго, в 2010 році має розпочатися промисловий видобуток сланцевих нафти і газу естонською Viru Keemia Grupp AS на одному з найбільших у світі родовищ горючих сланців - Бовтишському - запаси досягають 3,8 млрд. тонн.

У міністерстві планують через чотири роки добуватимуть 8-10 млрд. кубометрів цього газу на рік, а в майбутньому значно збільшити цей показник.

Якщо вдасться залучити США до видобутку газу в Україну, в перспективі він може скласти серйозну конкуренцію російському газу на ринках країни та Східної Європи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!