"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд Азарова не виграє від реформ

Вівторок, 1 лютого 2011, 20:30

Уряд прагне модернізувати країну за рахунок іноземних інвесторів.

Їм обіцяють спрощення правил, швидку допомогу та індивідуальний підхід. Інвестори налаштовані обережно оптимістично, пише  DeutscheWelle.

Аби реалізувати реформи, які у своїй передвиборчій програмі обіцяв президент Віктор Янукович, уряд Миколи Азарова сформував базу даних.

Туди увійшли 125 стратегічно важливих галузевих і регіональних інвестиційних проектів загальною вартістю понад 200 млрд. гривень та 714 інвестиційних проектів за пріоритетними напрямами економічного і соціального розвитку вартістю близько 900 млрд. гривень.

Реклама:

За словами Азарова, кошти будуть залучатися під розробку нафтогазових родовищ, налагодження серійного виробництва літаків Ан-140 і Ан-148, розробку двигунів для літаків, технічне переоснащення тракторного виробництва на ВО "Південмаш ім. Макарова", будівництво комплексів з переробки та зберігання сільгосппродукції та оптових ринків.

Президент Янукович також визначився зі своїми "національними проектами", які мають бути реалізовані за чотири роки.

Найбільш амбітний з них - будівництво на чорноморському узбережжі України "LNG-Терміналу" з прийому 10 млрд. кубометрів зрідженого газу.

Його вже презентували у Києві потенційним іноземним інвесторам.

У лютому буде оголошений тендер на розробку техніко-економічного обґрунтування цього проекту.

Розробкою ТЕО для будівництва LNG-терміналу в Україні вже зацікавились 20 іноземних компаній.

До середини літа підготовка технічних та економічних розрахунків має вже завершитися складанням детального бізнес-плану, оскільки уряд не хоче затягувати з реалізацією цього проекту.

Бо ж українська сторона підписала з Азербайджаном меморандум про співробітництво в постачанні зрідженого газу на територію України.

Та й Янукович поспішає виконувати обіцянки, бо, ймовірно, збирається балотуватися у президенти на ще один строк.

Однак поспіх у реалізації таких масштабних проектах неприпустимий, каже Фредерік Ролс Олесен, представник компанії з Нідерландів, яка розглядає можливість інвестувати у проект будівництва в Україні "LNG-Терміналу".

Потенційні інвестори кажуть, що українська влада має ще чимало зробити, наприклад, для спрощення процедури видачі ліцензій, дозволів, аби нівелювати політичний тиск на реалізацію цього та інших проектів.

У Кабміні прагнуть, аби під частину і президентських, і урядових проектів Україна залучила кошти європейських, російських, світових фінансових структур, а також закордонних приватних інвесторів.

ЄБРР готовий фінансово підтримувати проекти в Україні, зокрема у сфері енергозбереження, транспорту та розбудови інфраструктури.

Втім гроші ЄБРР вкладатиме лише за умови реформування цих галузей, сказав провідний радник ЄБРР Антон Усов.

Спрощення умов інвестування в Україну уряд хоче випробувати спочатку "на окремих проектах", а вже потім запропонувати відповідні реформи у сфері регулювання.

"Піддослідними" будуть національні президентські проекти, повідомив голова Держагентства з інвестицій та управління національними проектами України Владислав Каськів.

Каськів додав, що головним критерієм у роботі з інвестиційними проектами буде персональна відповідальність і конкретні терміни виконання проектів.

Попередні уряди теж обіцяли спростити умови для інвесторів, але за великим рахунком ситуація кардинально не змінилася, кажуть критики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!