Російські банки купують акціонера "Української біржі"

Вівторок, 1 лютого 2011, 17:57

ММВБ вдалося досягти домовленості з акціонерами РТС про викуп у них контрольного пакету акцій біржі.

До складу групи РТС входять: ЗАТ "Кліринговий центр РТС", НКО "Розрахункова палата РТС", ЗАТ "Депозитарно-клірингова компанія", ВАТ "Українська біржа", ТОВ "Український центральний контрагент", АТ "Товарна біржа "ЕТС", "КЦ ЄТС", ВАТ "Санкт-Петербурзька біржа", ЗАТ "СКРИН", ТОВ "РТС-тендер".

Головною компанією групи є ВАТ "Фондова біржа РТС", повідомляє агентство "Інтерфакс-АФІ" з посиланням на джерела на фінансовому ринку.

"Попередня домовленість досягнута", - підтвердило одне з джерел у фінансових колах.

Реклама:

Великі акціонери РТС дали згоду на продаж акцій біржі, виходячи з її оцінки в 1,15-1,2 млрд. долара.

Як повідомив один зі співрозмовників агентства, інші акціонери біржі зможуть продати свої пакети акцій РТС на тих же умовах, що і ті, на яких продають великі власники.

Основними акціонерами РТС виступають "Трійка Діалог" - 10%, "КІТ Фінанс" - 10%, Альфа-банк - 9,6%, "Атон" - 9,8%, "Дойче Сек'юрітіз" - 9% , "Ренесанс Брокер" - 8,2%, в номінальному утриманні ING і Citibank - відповідно 11,4% і 5,5%.

Є серед акціонерів біржі та закордонні інвестфонди, зокрема, Da Vinci Capital і Artio.

ММВБ підвищила оцінку РТС до 1,15 млрд. долара із початкових 750 млн. і запропонувала 35% заплатити живими грошима, решта - конвертувати в акції ММВБ з коеефіціентом 1:3.

Крім того, ММВБ запропонувала акціонерам РТС опціон на викуп конвертованого пакету акцій ММВБ в 2013 році з премією 25%.

Найбільшим акціонером ЗАТ "ММВБ" є ЦБ РФ, якому належить 29,8% статутного капіталу.

Значні пакети належать ВЭБу, Сбербанку і ВТБ - сукупна частка ЦБ і держбанків - 56,7%.

Група компаній РТС - вертикально інтегрований холдинг, який здійснює повний комплекс послуг з організації торгів цінними паперами та похідними фінансовими інструментами.

Біржа була заснована брокерськими компаніями і банками. У липні 1995 року стартували торги цінними паперами на класичному ринку.

Загальний обсяг торгів на всіх ринках групи РТС в 2010 році зріс порівняно з 2009 роком на 94,38% і становив 1,55 трлн. долара.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: