Україна й Росія взяли паузу в суперечці про власність СРСР

Вівторок, 1 лютого 2011, 15:36

Україна й Російська Федерація призупинили переговори про спірну власність Радянського Союзу за кордоном.

Про це сказав посол України в Росії Володимир Єльченко у вівторок на прес-конференції в Москві, повідомляє "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на УНІАН.

"Переговори щодо власності останнім часом призупинилися. Вся справа в тому, що обидві сторони дійшли до своїх крайніх позицій і, не знайшовши спільної мови, ми для себе зробили висновок, - думаю, такий же висновок зробила російська сторона, - що потрібно взяти паузу й подумати, що далі робити з цим питанням", - сказав Єльченко.

Він зазначив, що деякі переговорні позиції втратили свою актуальність, наприклад, деякі об'єкти власності, які РФ готова була передати Україні в країнах Африки.

Реклама:

За словами Єльченка, також необхідно оновити двосторонню угоду, яка регулює діяльність дипломатичних представництв, що дозволить поліпшити їхню роботу.

Посол зазначив, що експерти не припиняли контактувати, але протягом минулого року переговори з цього питання не велися.

"Ми до цієї теми повернемося, коли зрозуміємо, що сторони напрацювали нові підходи", - сказав дипломат.

18 травня 2010 року керуючий справами президента РФ Володимир Кожин висловив надію, що Україна погодиться на передачу Росії всієї власності колишнього СРСР за кордоном.

"Наша позиція була й залишається незмінною: Росія прийняла на себе всі борги союзних республік і виплатила їх повністю. При цьому вся закордонна власність також переходила РФ. Україна, як неодноразово говорилося, погодилася з цим варіантом, потім передумала, потім там стала мінятися влада, і попередня влада дійсно не хотіла обговорювати це питання, точніше, обговорювала його так, що практично це дорівнювало нулю", - сказав тоді Кожин.

25 травня 2010 року президент України Віктор Янукович заявив, що Україна не визнає претензій Росії на отримання всієї власності колишнього СРСР за кордоном.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!