"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Монополізація експорту сільгосппродукції відлякає інвесторів - експерт

Вівторок, 1 лютого 2011, 13:03

Зобов'язання експортувати сільгосппродукцію лише через державну Аграрну біржу чинить додатковий тиск на експортерів, оскільки вартість реєстрації контрактів на Аграрній біржі набагато вища, ніж на недержавних біржах і сягає 0,5% від суми контракту.

Про це заявив генеральний директор Асоціації "Союз Бірж України" Борис Бернштейн в інтерв'ю DeutscheWelle.

За його словами, подорожчання української сільгосппродукції за рахунок додаткових витрат на реєстрацію контрактів зробить українські товари не конкурентними на світовому ринку.

"Держава не тільки контролюватиме, але й створюватиме ґрунт для корупції: встановлюватиме великі розцінки, кого хоче зареєструє, кого захоче не зареєструє. Бо механізму виписаного не має. Через цю державну реєстрацію не трейдери втрачатимуть, а сільгоспвиробники. На цю суму їм менше заплатять", - зазначив Бернштейн.

Реклама:

На його думку, через непрозорі механізми регулювання аграрного ринку в Україні іноземні інвестори можуть скоротити обсяги інвестицій в аграрний сектор.

Як повідомлялося, 1 лютого набуває чинності постанова Кабінету міністрів №1254 від 13 грудня 2010 року, якою регулюються питання укладання та реєстрації зовнішньоекономічних контрактів про експорт аграрної продукції.

Згідно з нею, українські виробники зможуть експортувати сільгосппродукцію лише через державну Аграрну біржу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!