МВФ боїться повернення світових дисбалансів

Вівторок, 1 лютого 2011, 10:39

Стан світової економіки почав поліпшуватися, але їй заважають такі проблеми, як високе безробіття і зростаючі ціни, які можуть викликати посилення торгового протекціонізму і соціальних безладів.

Таку думку висловив у вівторок у Сінгапурі голова Міжнародного валютного фонду Домінік Стросс-Кан, повідомляє агентство Reuters.

"Докризова схема глобальних дисбалансів проявляється знову. Зростання в економіках із великим зовнішнім дефіцитом, таких як США, все ще обумовлене внутрішнім попитом. А зростання в економіках із великим зовнішнім профіцитом, таких, як Китай і Німеччина, забезпечується експортом", - зазначив він.

"Оскільки напруга між країнами наростає, ми можемо спостерігати посилення протекціонізму - у торгівлі та фінансах. А оскільки напруга наростає і всередині країн, ми бачимо зростаючу соціальну і політичну нестабільність усередині націй - навіть війну", - наголосив Стросс-Кан.

Реклама:

Як відомо, підвищення цін на продукти харчування та паливо в останні місяці уже сильно вдарило по бідних країнах і стало одним з факторів, що викликали масштабні антиурядові протести в Єгипті та Тунісі.

В Азії основні страхи пов'язані із інфляцією, і аналітики говорять, що центробанки таких країн, як Індонезія, повинні швидко почати обмеження зростання цін.

Стросс-Кан також зазначив, що корекція валютних курсів відіграє важливу роль у ліквідації світових економічних дисбалансів і їй не можна протидіяти.

"Стримування подібної корекції в одній країні ускладнює і робить більш дорогою корекцію в інших країнах. Для такої корекції час має суттєве значення, але просити про час має сенс тільки, якщо існує значний і постійний рух у вірному напрямку", - сказав він.

МВФ очікує, що економічне зростання в розвинених економіках у 2011 році складе 2,5%, оскільки високе безробіття і заборгованість домогосподарств негативно впливають на внутрішній попит.

"Без робочих місць і гарантії заробітку не може бути підйому внутрішнього попиту - і, врешті-решт, не може бути стабільного відновлення", - сказав голова МВФ.

Згідно із прогнозом Фонду, ринки, що розвиваються, виростуть в 2011 році на 6,5%, а Азія, за винятком Японії - на 8,5%.

"Грошово-кредитна політика в розвинених країнах має бути підтримуючою, поки інфляційні очікування добре зафіксовані, а безробіття високе, тоді як Азії, можливо, доведеться зробити більше зусиль, щоб запобігти загрозі перегріву і можливій "жорсткій посадці", - зазначив Стросс-Кан.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!