"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Пинзеник: допомога від МВФ не має ставати "заліковуванням" економіки

Вівторок, 1 лютого 2011, 09:55

Кошти, надані Міжнародним валютним фондом Україні в 2009 році, не допомогли, а зашкодили країні.

Про це заявив колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник в ефірі Радіо "Свобода".

"Операції, такі, як кредит Міжнародного валютного фонду - це лікування для економіки. Воно має сенс у тому випадку, якщо є зустрічне бажання пацієнта лікуватися. А коли ідеться про заліковування - то це лише створення проблеми", - сказав він.

"Я не хочу відносити це до нинішньої ситуації, але я висловлюю свою думку з приводу 2009 року: ці кошти не допомогли країні, навпаки вони зашкодили, бо створили ілюзію, прикрили проблеми", - наголосив Пинзеник.

Реклама:

За його словами, Україна зараз перебуває "на старті вирішення серйозних проблем".

"На мою думку, залишається проблема дефіциту. Цього року цифра дефіциту формально нібито непогана, але читаєш інші статті (бюджету), так не можна вірити цій цифрі, бо ми маємо явище, коли в деяких статтях видатків не встановлені обсяги. Вони дають право уряду зробити будь-які видатки. А тому ми не знаємо, який дефіцит і який у зв'язку з цим буде борг", - зазначив екс-міністр.

За словами Пинзеника, Україна також має серйозні проблеми в банківському секторі та з інвестиційним кліматом.

Як повідомлялося, 1 лютого до України прибуває місія МВФ для проведення переговорів за другим переглядом програми співпраці з Києвом.

28 липня 2010 року рада директорів МВФ прийняла рішення про виділення Україні кредиту на загальну суму 10 SDR (близько 15,6 млрд. доларів) протягом 2,5 років у рамках нової програми stand-by.

Київ уже отримав два транші цієї позики.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: