Україна відклала перехід на якісні нафтопродукти

Середа, 5 січня 2011, 14:25

Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики продовжив дію стандартів виробництва бензинів і дизпалива, що відповідають вимогам Євро-2 і Євро-3, до 1 липня 2011 року.

Відповідне рішення закріплене наказом Держспоживстандарту, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"На виконання доручення Кабінету міністрів від 26 грудня 2010 року про забезпечення реалізації домовленостей, досягнутих на засіданні експертно-аналітичної групи", - говориться в документі.

Згідно з наказом, зокрема, продовжено дію ДСТУ 3868-99 "Паливо дизельне. Технічні умови" та ДСТУ 4063-2001 "Бензини автомобільні. Технічні умови".

Реклама:

Як повідомлялося, з 1 січня 2011 року українські нафтопереробні заводи повинні були повністю перейти на стандарти ДСТУ 4839:2007 та ДСТУ 4840:2007, що відповідають вимогам Євро-4 і Євро-5.

Готовність з початку 2011 року освоїти випуск нафтопродуктів, що відповідають вимогам Євро-4 і Євро-5, підтвердили Одеський, Кременчуцький (Полтавська обл.) і Лисичанський нафтопереробний заводи (Луганська обл.).

У той же час Міністерство палива та енергетики та Український НДІ нафтопереробної промисловості "МАСМА" запропонували продовжити дію старих стандартів до 1 січня 2012 року для таких заводів - Шебелинського газопереробного заводу (Харківська обл.), Дрогобицького НПЗ (Львівська обл.) та Надвирнянського НПЗ (Івано-Франківська обл.).

На думку Американської торгової палати (American Chamber of Commerce in Ukraine, ACC) відстрочка переходу на стандарти палива Євро-4 і Євро-5 сповільнить розвиток української нафтопереробної галузі і негативно позначиться на довірі інвесторів до держави.

Негативно оцінюють відстрочку і компанії Shell, Orlen Lietuva (Литва), ПАТ "Концерн Галнафтогаз" (Львів), "Паралель" (Донецьк), ряд галузевих експертів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!