"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Польща не хоче залежати від поставок Росії

Середа, 5 січня 2011, 12:41

Польща зацікавлена в стабільних поставках російського газу, але Варшаву не завжди влаштовує ціна і вона не хоче повністю залежати від поставок з РФ.

Про це в інтерв'ю "Інтерфаксу" заявив посол Польщі в РФ Войцех Зайончковскі.

"Ми зацікавлені в отриманні російського газу, і це підтвердили останні домовленості між" Газпромом "і ПГНіГ. Питання - яка в майбутньому повинна бути його доля в загальному обсязі газу, споживаного Польщею", - сказав він.

Дипломат зазначив, що Польща має намір диверсифікувати джерела газу.

Реклама:

"Ми це робимо, і один із проектів - це будівництво терміналу зрідженого газу недалеко від Щеціна на північно-заході Польщі. Скоро будуть встановлені інтерконнектори, які з'єднають нас з іншими газовими системами. Ми вивчаємо можливості збільшення власного видобутку, в тому числі й сланцевого газу ", - зазначив польський дипломат.

Зайончковскі додав, що вартість одержуваного з Росії газу не завжди подобається Варшаві.

"Ми отримуємо газ з Росії, хоча ціна, звичайно, не завжди нас влаштовує. Ми звернули увагу на те, що ціни на російський газ в Європі залежать не від віддаленості від родовищ, а від того, якою мірою країна здатна диверсифікувати постачання" , - підкреслив він.

Дипломат пояснив, що є країни, які розташовані відносно близько до російських родовищ, але на 100% від них залежні.

"І вони платять більше, ніж країни більш віддалені, але в яких частка "Газпрому" становить 20%. Іншими словами, все залежить від того, якою мірою дана компанія домінує на ринку. Це властиво не тільки "Газпрому", будь на його місці інша світова газова компанія, вона вела б себе так само. 100% - тоді я господар, я визначаю, якою має бути ціна. Є конкуренція - я враховую цей момент, і цінова політика стає більш гнучкою", - сказав він.

У той же час Зайончковскі визнав, що в Польщі потреба в російському газі зберігається.

"Ми хочемо прийти саме до цієї ситуації - отримувати російський газ, але не виключно. Більшість прогнозів свідчить про серйозне збільшення використання природного газу в Польщі протягом найближчих 10 років", - зазначив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!