У Бойка обурені цінами на нафтопродукти

Середа, 5 січня 2011, 10:31

Міністерство енергетики та вугільної промисловості інформує, що запаси нафтопродуктів на початок 2011 року є достатніми.

За бензиновою і за дизельною групою вони складають 300-400 тис. тонн, що відповідає обсягу місячного споживання палива в зимовий період, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

"Необхідно нагадати, що всі ці запаси були сформовані учасниками ринку до початку дії нових більш високих ставок акцизного збору: у жовтні-листопаді 2010 року", - пояснив директор департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості міністерства Костянтин Бородін .

Він підкреслив, що у зв'язку з цим секретаріат експертно-аналітичної групи (ЕАГ) з питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів і розвитку нафтопереробної промисловості при Кабінеті міністрів буде враховувати нові ставки при розрахунках цінового коридору не раніше третьої декади січня, про що завчасно повідомив учасників ринку.

Реклама:

"Міненергоугля закликає учасників ринку нафтопродуктів до неухильного дотримання цінового коридору, встановленого восени 2006 року і підтвердженого усіма учасниками ринку 23 листопада 2010", - заявив Бородін.

Він уточнив, що в даний час верхня межа цінового коридору для бензину А-95 становить 8,51 грн. за літр.

Бородін відзначив, що міністерство неодноразово зверталося з проханням до Антимонопольного комітету дати оцінку компаніям, які вважають за можливе порушувати угоду, "під якими ще не висохло чорнило".

"Ми солідарні з позицією комітету, який у вівторок порушив справу за фактом різкого подорожчання бензину А-92 і А-95 в кінці минулого і початку цього року, і сподіваємося на принциповість наших колег з АМКУ, об'єктивність і всебічність ініційованого ними розслідування", - сказав директор департаменту нафтової, газової та нафтопереробної промисловості.

Як повідомлялося, зростання цін на світлі нафтопродукти на заправках України розпочалося приблизно в середині листопада.

Однією з основних причин подорожчання експерти називали зростання вартості нафти і нафтопродуктів на світових ринках, хоча весь цей час фірма "Лівела" ввозила в країну нафтопродукти без податків, що враховуються у формулі ціноутворення ЕАГ, і в окремі місяці обсяги її поставок досягали половини всього імпорту в Україні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: