"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Буряк мігрує до лісостепу

Вівторок, 4 січня 2011, 18:50

У 2010 році близько 60% посівних площ та 65% валового збору цукрового буряка було зосереджено в п'яти областях.

За даними Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), до цих областей належить Вінницька, Полтавська, Тернопільська, Хмельницька та Рівненська.

Для порівняння, у 2005 році сумарні частки даних регіонів становили 43% та 44% відповідно.

Зміни кліматичних та погодних умов змушують сільгоспвиробників постійно пристосовуватися та впроваджувати інновації у виробничі процеси, наголошується у повідомленні УКАБ.

Реклама:

Як стверджує експерт з аграрних ринків УКАБ Тарас Висоцький, ці зміни призвели до фокусування вирощування цукрового буряку в регіонах розташованих переважно в лісостеповій природно-кліматичній зоні.

"Так, у 2010 році сумарна частка Одеської, Миколаївської, Дніпропетровської та Івано-Франківської областей, що не належать до лісостепової зони, у виробництві цукрових буряків становила 1%, хоча ще у 2000 році цей показник був на рівні 7%", - зазначає експерт.

Також, за його словами, однією з причин концентрації вирощування цукрових буряків в певних регіонах є домінування в цукровій галузі невеликої кількості агрохолдингів. Однією з ключових стратегій розвитку даних агрохолдингів є максимальне забезпечення переробних підприємств власною сировиною.

Тобто, з логістичних та економічних міркувань - концентрування вирощування цукрових буряків в окремих областях з найбільш сприятливими кліматичними умовами. Також, додатковим стимулом для інвестування в підвищення продуктивності галузі є рентабельність вирощування цукрового буряку, яка становила 2009 року 37%, та ймовірно буде досить високою і в 2011 році.

В цілому Асоціація прогнозує, що наступного року близько 450 тис. га сільськогосподарських угідь будуть засіяні цукровими буряками.

Хоча цей показник не суттєво відрізняється від цьогорічного, в цілому за сприятливих погодних умов прогнозується більший валовий збір цукрових буряків, так як сільгоспвиробники налаштовані інвестувати у підвищення врожайності та ефективності виробництва, підкреслюють експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!