"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Уряд вже роздає "пільги" на експорт зерна

Вівторок, 4 січня 2011, 11:50

Мінекономрозвитку оголосило прийом заявок на експорт зерна в рамках квот, встановлених урядом на період до 31 березня 2011 року.

Повідомлення на сайті міністерства датоване 31 грудня о 16:30, хоча реально воно з'явилося на ньому пізніше, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно з порядком розподілу квот, поправки до якого були внесені оприлюдненою 28 грудня постановою Кабінету міністрів, термін прийому заявок скорочений з 15 до 7 днів з моменту опублікування на сайті міністерства відповідного оголошення.

Разом із заявкою експортер повинен надати висновок Мінагропроду про наявність у нього обсягу зерна і можливості його експортувати.

Реклама:

Як повідомлялося, Україна спочатку на початку жовтня ввела квоти на експорт 2,7 млн. тонн зерна до кінця 2010 року, у тому числі на пшеницю - 0,5 млн. тонн, ячмінь - 0,2 млн. тонн, кукурудзу - 2 млн. тонн, жито і гречку - по 1 тис. тонн.

Потім постановою від 6 грудня 2010 року, яку було оприлюднено через три тижні, квотування було продовжено до 31 березня 2011 року. При цьому сумарний розмір квот збільшено на 1,5 млн. тонн - до 4,2 млн. тонн. Зокрема, квота на експорт кукурудзи збільшено з 2 млн. тонн до 3 млн. тонн, пшениці - з 0,5 млн. тонн, до 1 млн. тонн.

За цей час квоти розподілялися лише один раз способом, який викликав різку критику учасників ринку: Кабінет міністрів постановою від 10 листопада 2010 обмежив термін прийому заявок 12 листопада, тому багато експортерів просто не змогли отримати висновків Мінагропрода та подати заявки.

Спеціально створена комісія 12 листопада розподілила 2,182 млн. тонн квоти між компаніями "Нібулон", "Кернел-Трейд" і підприємством з іноземними інвестиціями "Сарна". Зокрема, вони отримали 52,6% квоти на експорт зерна.

Потім Мінекономіки оголосило про прийом заявок з 16 по 30 листопада 2010 року на експорт кукурудзи в рамках нерозподіленої експортної квоти, що становить 518 тис. тонн, але інформація про розподіл цього залишку відсутня.

У кінці грудня міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк повідомив, що прем'єр Микола Азаров доручив розглянути можливість скасування квот на експорт зерна на початку 2011 року. "Є доручення прем'єр-міністра, щоб в кінці січня - початку лютого фактично квотування було скасовано", - сказав Присяжнюк.

За даними Мінагропрода, Україні з початку поточного маркетингового року (МР, липень 2010 року - червень 2011 року) і станом на 22 грудня експортувала 5,9 млн. тонн зерна, у тому числі пшениці 2,4 млн. тонн, ячменю - 2,3 млн. тонн , кукурудзи - 1067 тисяч тонн.

За попередніми даними, Україна в 2010 році зібрала 41,5 млн. тонн зерна.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!