"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Експерти позитивно оцінюють перспективи ринку комерційної нерухомості

Понеділок, 31 січня 2011, 14:32

У четвертому кварталі 2010 року загальний обсяг інвестиційних угод на європейському ринку комерційної нерухомості склав 35,8 млрд. євро, що стало найвищим показником з першого кварталу 2008 року.

Про це ідеться в огляді ринку інвестицій у комерційну нерухомість Європи міжнародної консалтингової компанії СB Richard Ellis.

У результаті за весь 2010 рік, обсяг угод склав 105 млрд. євро, що на 44% перевищило показники 2009 року.

Найбільше зростання спостерігалося в Німеччині, Франції та Швеції, при цьому найбільша кількість угод, як і в попередні роки, була здійснена у Великобританії.

Реклама:

Країни Центральної та Східної Європи також продемонстрували істотне зростання в обсязі інвестиційних трансакцій: в четвертому кварталі 2010 року обсяг інвестицій на 26% перевищив обсяги четвертого кварталу 2009 року.

Поліпшення ліквідності і значна кількість великих трансакцій стали основними особливостями європейського ринку комерційної нерухомості в четвертому кварталі 2010 року.

Зростаючий попит разом з недостатністю якісних об'єктів змусив частину інвесторів бути менш сприйнятливими до існуючих ризиків і більш агресивними у своїх цінових пропозиціях, відзначається в огляді.

На думку директора департаменту Ринки капіталу компанії CB Richard Ellis Сергія Маркосяна, така ситуація на європейських ринках дозволяє дивитися досить оптимістично на перспективи ринку комерційної нерухомості України в 2011 році.

"Ми очікуємо значне збільшення інтересу з боку іноземних і українських інвесторів як до існуючих доходогенеруючих об'єктів, так і до проектів, які перебувають на різних етапах розвитку", - відзначив він.

"У перспективі, до кінця 2012 - у першій половині 2013 року ми очікуємо зниження ставок капіталізації до 10%-11%. При цьому очікується, що частка інвестицій, здійснених іноземними гравцями ринку комерційної нерухомості в Україні, перевищить 50% у загальному обсязі інвестиційних угод"- додав Маркосян.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!