"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Соколовський: Азербайджан просто так свого слова не змінює

Понеділок, 31 січня 2011, 14:21

Домовленості президентів Януковича та Алієва - продовження тієї лінії, яку розпочинав ще президент Ющенко і в питаннях нафти, і в питаннях газу.

Про це заявив екс-уповноважений президента з питань міжнародної енергетичної безпеки Богдан Соколовський у коментарі UA-Energy.org .

"Очевидно, що поки що ідеться щодо газу про наміри, м'ячик на українській стороні, тому що як тільки буде в нас збудований термінал, то вже очевидно, що Азербайджан поставлятиме скраплений газ. Азербайджан - така країна, яка просто так не змінює своєї позиції і слова. В цьому вже можна було за багато років переконатися", - сказав він.

"Так само по нафті, сьогодні складаються об'єктивно добрі обставини для того, аби перевести натопровід "Одеса-Броди" в аверсний режим на стаціонарній основі, і все залежатиме від того, наскільки налаштована серйозно українська сторона", - додав Соколовський.

Реклама:

За його словами, якщо українська сторона налаштована на те, щоб таки отримувати від Азербайджану нафту для своїх нафтопереробних заводів, то "в принципі нафтопровід в аверсному режимі може функціонувати уже хоч сьогодні, і відповідно з позитивною рентабельністю".

"Уже об'єктивно прийшло все до того, що це буде найбільш вигідний насамперед для України, варіант використання наших потенційних можливостей щодо альтернативних джерел. Справа в тому, що по нафті уже давно стоїть питання про те, щоб диверсифікувати постачальників, і наш наразі монопольний постачальник уже вичерпується, тому зараз підключитися до каспійських джерел дуже важливо і актуально", - наголосив Соколовський.

"Що стосується газу, то поряд з тим, що домовляються сьогодні з каспійськими країнами про скраплений газ, потрібно міняти контракти 2009 року, тому що якщо контракти залишаться, а термінал буде, ми просто не зможемо отримувати альтернативний газ, бо є зобов'язання перед Росією. Аби не чекати 2019 року, необхідно докладати всіх зусиль, аби ці кабальні контракти були змінені. Як на мене, їх доцільно скасувати і написати заново взаємовигідні, взаємоприйнятні контракти", - наголосив він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: