УКАБ: проблеми цукрового ринку пов’язані із неефективністю держрегулювання

Понеділок, 31 січня 2011, 12:45 -

Проблеми, які практично щороку виникають на ринку цукру в Україні, пов'язані у першу чергу із низькою ефективністю державного регулювання цього ринку.

Про це зазначили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", коментуючи зареєстрований у Верховній раді проект закону №7191про внесення змін до закону "Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру" (щодо створення регульованого ринку цукру), повідомляє прес-служба УКАБ.

"В цілому схвалюючи прийняття цьоого законопроекту, УКАБ констатує, що окремі його норми не узгоджуються із реаліями функціонування ринку цукру в Україні та можуть зумовити продовження негативних тенденцій в бурякоцукровій галузі України", наголошуються у повідомленні.

Зокрема, ідеться про збереження в законопроекті норм щодо квотування виробництва цукру для потреб внутрішнього ринку.

Реклама:

Коментуючи цей факт, генеральний директор УКАБ Володимир Лапа зазначив, що квотування стримує виробництво, коли необхідно наситити ринок, і тим самим сприяє встановленню завищених цін для споживачів.

Натомість воно не здатне унеможливити надходження понадквотного цукру на ринок в період перевиробництва (в умовах значної частки давальницького цукру на ринку), що підтримує кризову ситуацію в галузі.

У свою чергу, президент УКАБ Алекс Ліссітса зазначив, що економічні важелі впливу є набагато ефективнішими за адміністративне регулювання, зменшення якого є одним з основних пунктів в програмі економічних реформ президента Віктора Януковича.

"Якщо правильно задіяти дотації на гектар посівів й інтервенційні закупівлі Аграрного фонду, держава зможе ефективніше програмувати розвиток подій в галузі", - підкреслив Ліссітса.

"Ми переконані, що процес дерегулювання економіки та зменшення адміністративних бар'єрів необхідно поширити і на цукрову галузь України", - наголосив він.

УКАБ направила відповідні пропозиції до Комітету Верховної ради з питань аграрної політики та земельних відносин і сподівається на їх врахування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: