"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Молдова зможе купувати українську горілку без мит

Понеділок, 31 січня 2011, 11:45

Україна і Молдова домовилися про зменшення кількості вилучень з режиму вільної торгівлі.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на повідомлення прес-служби посольства Молдови в Україні за підсумками візиту 28 січня до Києва чиновників молдавського Мінекономіки.

Ці домовленості будуть включені в текст нової редакції договору про зону вільної торгівлі між країнами СНД, підписання якого очікується в лютому.

Як відомо, після ратифікації в 2010 році парламентами двох країн "Протоколу між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Молдова про винятки з режиму вільної торгівлі" з режиму вільної торгівлі був вилучений імпорт в Україну цукру, насіння цукрових буряків і етилового спирту.

Реклама:

У свою чергу Молдова не може вільно ввозити з України цукор, етиловий спирт, шкури, феросплави, відходи, брухт чорних і кольорових металів.

Основним досягненням переговорів стало виключення зі списку вилучень групи 2208 (етиловий спирт з концентрацією менше 80°, лікери та інші алкогольні напої), що включає горілку і коньяк.

"Сторони погодилися виключити це вилучення для обох країн, зробивши безмитними як постачання українського алкоголю до Молдови, так і молдавського - до України", - сказала радник з економічних питань посольства Дарина Занога.

"Коли минулого року приймалося рішення про збереження вилучення з режиму вільної торгівлі, представники України не врахували, що з 1 січня 2010 року в рамках зобов'язань перед СОТ ми обнуляємо імпортні мита на алкоголь, і у нас виходить диспропорція", - пояснив президент Української торгово-промислової конфедерації Володимир Демчак.

Скасування мита зрівняє українську горілку з російською, що ввозиться в Молдавію безмитно.

"Українська та російська горілка на молдавському ринку коштують приблизно однаково: у Росії вищі логістичні витрати, а ми платимо мито в розмірі 1 євро за 1 л спирту, і її скасування дозволить українській продукції зміцнити свої позиції", - відзначили в молдавській компанії-дистриб'юторі однієї з українських горілчаних компаній.

За даними Держстату, за підсумками січня-листопада 2010 року з України до Молдови було експортовано товарів групи 2208 на суму всього 7 млн. доларів.

Другим результатом переговорів стала згода української сторони прибрати зі списку вилучень шкури тварин та брухт чорних і кольорових металів.

"Погодившись на таке скасування, Україна залишає експортні мита. Тому ми звернулися з проханням виділити Молдові квоту на безмитне ввезення такої продукції", - уточнила Занога.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: