"Газпром" не допоможе Україні видобувати більше

Понеділок, 3 січня 2011, 18:46

Створення анонсованих у грудні двох спільних підприємств українського "Нафтогазу" і російського "Газпрому" не призведе до збільшення видобутку газу в Україні.

Про це сказано в огляді Центру Східних досліджень (OSW, Варшава), повідомляє агентство УНІАН.

Аналітики зазначили, що монопольний постачальник газу до України "Газпром" не зацікавлений у збільшенні видобутку українського палива, а хоче одержати доступ на ринок видобутку й продажу газу.

"Хоча Україна має можливість суттєво збільшити власний видобуток, сумнівно, що компанії цьому сприятимуть, оскільки в цьому не зацікавлений Газпром", - написали експерти.

Реклама:

Аналітики також звернули увагу, що ні російська, ні українська компанія не мають технологій видобутку газу на Чорному морі, де, зокрема, в Керченській протоці запаси газу оцінюються в 75 мільярдів кубометрів.

На думку польських експертів, підписання українською владою меморандуму про створення двох СП з росіянами свідчить про бажання активізувати співпрацю.

"Водночас створення СП може бути тестом можливості співпраці, яку обмірковує Україна, щодо допуску Росії до українського ринку видобутку й продажу газу", - зазначається в огляді.

Як відомо, Україна за рахунок внутрішнього видобутку близько 20 мільярдів кубометрів газу на рік забезпечує свої потреби менш ніж на третину, імпортуючи решту палива з Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!