Росія заважатиме видобутку сланцевого газу в Україні - експерт

П'ятниця, 28 січня 2011, 19:59

Росія буде перешкоджати видобутку сланцевого газу в Україні.

Таку думку висловила експерт Інституту Горшеніна Наталія Клаунінг, коментуючи позитивну оцінку президентом рішення компанії Shell розпочати видобуток сланцевого газу в Україні, яку він озвучив у п'ятницю в Давосі, повідомляє агентство "УНІАН".

Вона нагадала, що за оцінками Національного агентства з питань забезпечення ефективного використання фінансових ресурсів, запаси сланцевого газу в Україні становлять майже 32 трлн. кубометрів.

"Розробка цього напрямку, на думку багатьох експертів, є для нашої країни перспективною. Тому позиція президента України з приводу сланцевого газу повністю відповідає загальносвітовим і європейським тенденціям", - вважає Клаунінг.

Реклама:

Експерт підкреслила, що саме завдяки альтернативним проектам - включаючи видобуток сланцевого газу - США відібрали світове лідерство з видобутку газу в Росії.

При цьому зараз у США з альтернативних джерел видобувається понад 40% газу, за прогнозами ж на 2020 рік ця цифра складе 60%, а в більш віддаленій перспективі Штати зможуть відмовитися від імпорту газу повністю.

Ті ж тенденції спостерігаються і в Європі: останнім часом Євросоюз прагне диверсифікувати постачання газу і не залежати тільки від Росії, купуючи, приміром, усі великі обсяги зрідженого газу в Катарі.

"На думку багатьох експертів, вже в найближчі роки можна чекати зниження залежності країн ЄС від трубопровідних постачань російського газу", - вважає Клаунінг.

На її думку, противником активних дій України щодо розвідки родовищ і видобутку сланцевого газу, безперечно, є Росія.

"Оскільки Україна - основний на сьогодні європейський споживач російського газу, вже через 5-7 років вона зможе значно менше залежати від нього", - вважає експерт.

Вона зазначила, що при цьому важливо зрозуміти, чи справді Віктор Янукович у Давосі озвучив дійсні наміри української сторони.

"Залишається відкритим питання, чи не було це сказано для того, щоб переконати європейське співтовариство в передових позиціях українського керівництва, заручитися їх підтримкою - адже сьогодні багато дій влади України зазнають різкої критики з боку Європи. Або ж Україна справді обрала для себе європейський газовий вектор і не має наміру враховувати інтереси свого північного сусіда в цьому питанні", - сказала експерт.

Як повідомлялося, у червні 2010 року міністр палива та енергетики Юрій Бойко заявив, що Україна розраховує до кінця року створити спільне підприємство з компаніями Shell (Нідерланди) і ExxonMobil (США) щодо видобутку вугільного метану і сланцевого газу на території України.

За прогнозами, Україна через 3-4 роки зможе видобувати від 7 до 10 млрд. кубометрів на рік цих енергоресурсів.

28 січня 2011 року, в Давосі Янукович зазначив, що чекає від компанії Shell початок розвідки і подальшого видобутку сланцевого газу на території України.

При цьому він зазначив, що проблемні питання, які були в компанії Shell в Україні, уже вирішені, зокрема в судовому порядку.

За даними НАК "Надра України", Україна має найбільші в Європі запаси сланцевого газу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!