Нацбанк поки не випускатиме тисячегривневі банкноти

П'ятниця, 28 січня 2011, 18:32

Належні передумови для розширення банкнотного ряду за рахунок випуску банкнот номіналом 1 тис. гривень поки відсутні.

Про це заявив директор департаменту зовнішньоекономічних відносин Національного банку України Сергій Круглик, пише газета "Дело".

"На сьогодні передумов для введення банкнот нових номіналів в Україні немає ... На сьогодні плани запровадження та розробки нової банкноти в 1 тис. гривень не розглядаються", - сказав він.

За його словами, правління НБУ розглядало технологічні аспекти випуску грошей, в першу чергу, з точки зору використання захисних елементів на гривневих банкнотах, які уже перебувають в обігу і які можуть бути введені в обіг.

Реклама:

"Існуючі номінали гривневих банкнот повністю забезпечують потреби економіки і суб'єктів господарювання в готівці. Попит на великі номінали економіка має тоді, коли є високий рівень доходів населення", - підкреслив Круглик.

Щодо знімків нібито ймовірного дизайну банкноти номіналом 1 тис. гривень, які з'явилися в мережі інтернет, Круглик повідомив, що ця презентаційна форма була підготовлена у 2008 році для участі Нацбанку в спеціалізованій виставці нових технологій у сфері банкнотної справи.

"Така спеціальна презентаційна банкнота була зроблена (для виставки), щоб показати, які є можливості у банкнотно-монетного двору України", - сказав він.

Коментуючи можливість вилучення з обігу монет номіналом 1 і 2 коп., чиновник нагадав, що НБУ уже давно пропонував уряду відмовитися від випуску таких монет, але для прийняття остаточного рішення з цього питання необхідно провести дослідження впливу такого кроку, серед іншого, на податкову сферу.

Крім того, зміна монетного ряду вимагає внесення поправок до нормативної бази.

"НБУ не вилучає з монетного ряду 1 і 2 копійки", - підкреслив директор департаменту.

Як відомо, в Україні в обігу перебувають банкноти номіналом 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 грн. Монетний ряд включає розмінні монети номіналами 1, 2, 5, 10, 25, 50 коп., а також обігові монети номіналом 1 грн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!