Кінах вірить в українське село

П'ятниця, 28 січня 2011, 17:17

Україна може стати аграрним лідером, потужним гравцем на світових продовольчих ринках.

У цьому переконаний президент УСПП, депутат від Партії регіонів, радник президента Анатолій Кінах, повідомляє прес-служба політику.

"Із врахуванням світової кон'юнктури на ринку зерна, за умови розумної державної політики, Україна може стати аграрним лідером, потужним гравцем на світових продовольчих ринках. Але для цього необхідно ретельно попрацювати над модернізацією інфраструктури вітчизняного АПК, підвищенням його конкурентоспроможності в цілому", - сказав він.

На його думку, сьогодні, коли на світових ринках зростає попит на продовольство, а міжнародна продовольча і сільськогосподарська організація ООН ФАО стверджує, що цей попит - довгострокова тенденція, Україні необхідно підсилити державну політику у сфері агропромислового комплексу.

Реклама:

Кінах вважає, що вона має базуватися суто на ринкових методах регулювання цін і створенні потужної експортної інфраструктури, яка включатиме модернізацію елеваторів, доріг, перевалочних пунктів в портах тощо.

"Сьогодні ділову спільноту турбує те, що в Україні діють непрозорі механізми квотування зерна, ручні методи формування цін на внутрішньому ринку, практично відсутні чіткі механізми цінового регулювання, не працює Аграрний фонд. Все це призводить до багатомільярдних втрат аграріїв, ускладнює їх і до того не просте фінансове становище, супроводжується невиконанням контрактних зобов'язань, що у свою чергу дискредитує нашу країну в очах міжнародної ділової спільноти", - наголосив політик.

Крім того, за його словами, такі факти не сприяють надходженню інвестицій у вітчизняний АПК.

Тому промислово-підприємницька спільнота виступає за ринкові методи регулювання експортних цін, підвищення контролю за параметрами продовольчої безпеки в країні.

"Треба подбати про модернізацію інфраструктури вітчизняного аграрного ринку. А без інвестицій привести її у відповідність до сучасних вимог буде дуже складно. Тому уряду і парламенту необхідно розробити довгострокову програму розвитку зернового і агропромислового сектору, яка б передбачала створення сприятливих умов доступу до кредитних ресурсів, забезпечила баланс зернового регулювання, створила рівноправні умови конкуренції. Тоді Україна зможе забезпечити собі першість на світовому аграрному ринку", - резюмує Кінах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!