Думка експерта: Успіх "земельної" реформи залежить від парламенту

П'ятниця, 28 січня 2011, 15:15

Уряд активно готується до зняття мораторію на продаж сільгоспземель.

Зокрема, Держкомзем ініціював зміни до закону про державне мито, які передбачають введення величезних податків у разі швидкого перепродажу земельної ділянки.

Крім того, згідно із проектом закону "Про ринок земель" іноземні громадяни, особи без громадянства, підприємства, засновані за участі іноземних фізичних і юридичних осіб, іноземні юридичні особи і іноземні держави не зможуть купувати у власність землі сільськогосподарського призначення.

Документом передбачається, що земельні ділянки сільгосппризначення, придбані у власність цими особами, підлягають відчуженню впродовж одного року з дати придбання.

Реклама:

Адвокат і партнер юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Максим Копейчиков не вбачає у цих ідеях обмеження конституційних прав і свобод.

"Конституцією передбачено, що право на землю набувається і реалізується громадянами, юридичними особами і державою виключно відповідно до закону. Тобто, встановлення на законодавчому рівні певних обмежень, в тому числі, і для власників земельних ділянок, на мій погляд, буде правомірним", - зазначив він у коментарі "Економічній правді".

Експерт нагадав, що у багатьох європейських країнах правовий режим деяких земель передбачає обмеження повноважень щодо відчуження і використання земель, в деяких країнах обмежене і коло суб'єктів права власності на землю.

"Наміри Держкомзему можна тільки вітати, питання тільки в тому, чи знайде подібна досить жорстка позиція підтримку в парламенті", - зазначив Копейчиков.

"Крім того, багато що буде залежати від того, як саме будуть сформульовані положення відповідних нормативних актів, оскільки дефекти законотворчої техніки можуть нівелювати передбачуваний ефект", - додав він.

Зокрема, ідеться про державне мито - чи буде передбачено, що операції з землею засвідчують тільки державні нотаріуси, або ж плата за вчинення нотаріальних дій в розмірі 100% нормативної оцінки осяде на рахунках приватних нотаріусів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: