"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США введуть нові санкції проти Білорусі

П'ятниця, 28 січня 2011, 10:13

Помічник держсекретаря у справах Європи і Євразії Філіп Гордон на слуханнях у сенаті Конгресу США заявив, що США мають намір ввести нові санкції проти Білорусі у зв'язку з переслідуваннями там активістів опозиції після грудневих президентських виборів.

"Ми всі повинні бути стурбовані останніми подіями в республіці, особливо переслідуванням урядом опозиції, громадянського суспільства і незалежних ЗМІ, яке є наслідком суперечних президентських виборів", - заявив він, інформує УНІАН.

Закликаючи звільнити всіх затриманих, Сполучені Штати, за словами дипломата, "розробляють пакет заходів на той випадок, якщо уряд Білорусі не змінить свій курс".

"Ми готуємо додаткові санкції проти Білорусі, надаємо допомогу силам опозиції і незалежним групам, які представляють громадянське суспільство, тісно працюємо з ЄС з метою направити єдиний сигнал уряду в Мінську", - сказав Гордон.

Реклама:

У числі розглянутих заходів помічник держсекретаря назвав "відкликання генеральної ліцензії, що дозволяє громадянам США вести справи з двома дочірніми компаніями "Белнефтехим", розширення списку осіб білоруського уряду, яким заборонений в'їзд до США, введення додаткових фінансових санкцій проти окремих білоруських громадян і підприємств".

Розробляючи пакет заходів, спрямованих проти уряду Білорусі, США одночасно планують збільшити розміри допомоги "демократичним силам в республіці і жертвам репресій".

У минулому році, за словами Гордона, США виділили 11 млн. доларів на "підтримку громадянського суспільства, забезпечення доступу до інформації, посилення політичної конкуренції, а також розширення взаємодії білоруських громадян із зовнішнім світом".

У світлі останніх подій в Білорусі США має намір в цьому році "збільшити розміри такої допомоги на 30%".

Свої дії адміністрація Обами буде тісно координувати з Європейським Союзом.

Гордон повідомив, що ЄС "планує ухвалити рішення про додаткові заходи щодо Білорусі 31 січня". У той же день США збираються оголосити про власні кроки проти Мінська.

Нагадаємо, 20 січня Європейський парламент прийняв резолюцію, в якій вимагає заборонити в'їзд до Європи білоруським чиновникам, суддям та керівникам силових структур, причетним до придушення заворушень після виборів президента Білорусі 19 грудня.

У свою чергу кілька членів Європарламенту планують прийняти звернення до керівництва Європейського мовного союзу з вимогою позбавити Білорусь права участі в європейському пісенному конкурсі "Євро бачення".

21 січня білоруські парламентарії дали відповідь на резолюцію Європарламенту.

Раніше країни Євросоюзу бойкотували інавгурацію Лукашенка у зв'язку з переслідуваннями представників опозиції та громадянського суспільства в цій

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!