ВіЕйБі Банк продали групі невідомих інвесторів

П'ятниця, 28 січня 2011, 09:41

Інвестиційна група Kardan N. V. повідомила, що підконтрольна їй TBIF Financial Services B. V. продала 84% акцій ВіЕйБі Банку.

Пакет акцій купив пул міжнародних інвесторів, склад якого не розголошується, пише "Комерсант-Україна".

Операції передувало два етапи нарощування частки TBIF: спочатку з 49% до 71%, а в грудні після збільшення статутного капіталу на 550 млн. гривень - до 84%.

Після продажу TBIF отримає ці кошти назад. "Сума угоди за 84% банку склала 550 млн. гривень, або 53 млн. євро", - повідомила директор з інвестиційним відносинам Kardan Каролін Фогельцанг.

Реклама:

Але TBIF не змогла заробити на угоді, збиток становив 30 млн. євро.

У рамках операції банку була продана компанія "ВіЕйБі Лізинг", також належала TBIF.

Формально в групі залишаються компанії "ВіЕйБі Капітал", "ВіЕйБі Страхування", "ВіЕйБі Життя", "ВіЕйБі Експрес", "ВіЕйБі Ессет Менеджмент" і "ВіЕйБі Пенсія".

Розподіл часток після завершення операції невідомий, але за підсумками збільшення капіталу сумарна частка громадянина Росії Сергія Максимова, його сім'ї та близької до неї компанії "Бауман Трейд" знизилася з 27% до 16%.

Джерело, близьке до угоди, повідомило, що в результаті зміни акціонерів власниками міноритарних часток стали представники топ-менеджменту банку, які отримали широкі повноваження.

Інше джерело заявило, що покупцями виступили кілька росіян, хоча угода структурована через портфельні фонди.

Ще один співрозмовник зазначив, що вони "не зовсім російські", і одним з їхніх представників у наглядовій раді повинен стати Денис Мальцев - голова ради банку "Глобус", який учасники ринку пов'язують з народним депутатом Василем Горбалем.

Необхідність наростити капітал перед продажем могла бути обумовлена негативним фінансовим результатом - за минулий рік збиток банку становив 621 млн. гривень, досягнувши за останні два роки 936 млн.

"Капітал збільшували, щоб виконати вимоги НБУ і підтримати платоспроможність банку. Якби цього не зробили, до банку могли ввести тимчасового адміністратора, і акціонери втратили б важелі управління і швидше за все банк. Його продали тому, що знайшли покупця і вирішили вийти з цього активу . Лізингова компанія була приєднана для збільшення капіталу і скорочення персоналу з метою мінімізації збитків ", - зазначив директор інвестиційно-банківського департаменту ІГ" Сократ "Володимир Клименко.

Збиток був сформований за рахунок зменшення процентних доходів на 247 млн. гривень, зростання відрахувань до резервів на 60 млн. гривень і адміністративних витрат на 548 млн. гривень.

Джерело розповіло, що капітал збільшили вже нові акціонери, але це не буде відображено у звітності банку.

Власний капітал банку за підсумками року становив 280 млн. гривень, регулятивний - 1,07 млрд.

З урахуванням збільшення статутного капіталу його капіталізація повинна була досягти 1,62 млрд. гривень, а значить, 84% акцій можна оцінити в 1,36 млрд, або 130 млн.

З відходом TBIF у ВіЕйБі Банку не залишилося великих інвесторів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
504 error
Підпишіться на наші повідомлення!