Аграрії не можуть розрахуватися з ЄБРР через квоти

П'ятниця, 28 січня 2011, 09:09

Через специфічні  умови роботи зернового ринку в сезоні 2010/2011 складнощі з обслуговуванням кредитів добралися і до найбільших з аграрних гравців.

Так, у компаній виникли проблеми з розрахунками за кредитами, виданими Європейським банком реконструкції та розвитку.

Про це повідомив один з учасників ринку в ході круглого столу "Розвиток діалогу в зерновому секторі та перспективи інвестування", пише видання "Дело".

"Ряд великих компаній-позичальників почали зазнавати труднощів з розрахунками за цими позиками. Основна причина - те, що вони не змогли вийти на очікувані оберти через введення квотування", - сказав він.

Реклама:

За офіційною інформацією, в 2010 році значну частину інвестицій ЄБРР в корпоративний сектор склали інвестиції в агробізнес.

Так, в цій галузі банк зокрема інвестував у "Миронівський хлібопродукт" - 50 млн. доларів, "Нібулон" - 50 млн. доларів, "Нобл Ресорсиз Україна" - 24 млн. доларів, Ukrainian Agrarian Farms - 20 млн. доларів, "Астарта" - 10 млн. євро.

"Так, дійсно йшлося про те, що у деяких компаній виникли складнощі з виплатою кредитів ЄБРР" - говорить президент Української зернової асоціації Володимир Клименко.

"Що не дивно, адже є приклади, коли компанії не змогли вивезти навіть ті обсяги зерна, у вирощування якого вклалися кошти".

Він відзначив, що зокрема цим фактором обумовлений інтерес ЄБРР до державної політики на зерновому ринку, оскільки банк був одним з найактивніших інвесторів сектора.

Нагадаємо, що ЄБРР виступив фактично посередником на переговорах між державою і приватними учасниками ринку зерна.

У меморандумі, який було підписано за підсумками зустрічі, український уряд зобов'язалася проводити прогнозовану політику в зерновому секторі.

Антон Усов провідний радник з зовнішніх зв'язків ЄБРР відзначив, що поки не доводиться говорити про масові проблеми позичальників - представників аграрного бізнесу.

"Наші партнери з агросектора - це великі компанії, які, швидше за все, вистоять навіть за несприятливих умов роботи" - підкреслив він - "Але можна говорити про те, що частина компаній, які планували інвестпроекти з залученням нашого фінансування, відмовилася від цих планів з через ситуацію на ринку".

Зокрема, переглянув свої інвестиційні плани найбільший український зернотрейдер - компанія "Нібулон".

За словами генерального директора ТОВ СП "Нібулон" Олексія Вадатурського, будуть скоректовані інвестиції в проекти з будівництва терміналів, судів та елеваторів.

Відзначимо, що в практиці ЄБРР в Україні були випадки реструктуризації боргів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!