Дефіцит США досягне 1,5 трильйона

Четвер, 27 січня 2011, 12:29

Дефіцит федерального бюджету США досягне рекордних 1,5 трлн. долара у 2011 році через слабке економічне зростання, чергове підвищення витрат і рішень щодо зниження податків.

Це означає, що в уряді США гряде чергова битва за питання оподаткування та спірних витрат, інформують "Ведомости".

Уряд США ніяк не може вкластися навіть у ті рамки, які сам собі ставить.

Влітку 2010 року Білий дім прогнозував, що дефіцит бюджету щонайменше не перевищить обсяг дефіциту 2009 року, коли він становив 1,29 трлн.

Реклама:

Тим не менш, за даними бюджетного комітету Конгресу, тільки зниження податкових виплат обійдеться держбюджету в 400 млрд. доларів.

У відсотках від ВВП дефіцит стане другим найбільшим в історії США: у 2009 році він становив 10% ВВП, в цьому році очікується на рівні 9, 8%.

Відношення боргу до ВВП у 2010 році не перевищувало 62,1%, а цього року складе 69,4%.

У комісії очікували, що такі цифри побачать лише в 2020 році. Тепер на 2020 рік ця планка піднялася до 76,2%, причому прогноз вважається консервативним.

Якщо б ці цифри з'явилися на кілька днів раніше, вони б серйозно зіпсували послання президента США Барака Обами до Конгресу, в яких він закликав до чергових змін у податковому законодавстві, а також наполягав на тому, що необхідно підвищити витрати на інноваційні технології заради збереження конкурентної переваги країни на світовій арені.

Через три тижні Білий дім повинен випустити бюджет на 2012 рік, до якого увійдуть запропоновані президентом витрати і скорочення податкових виплат.

А менше, ніж через місяць, за прогнозами Мінфіну США, зовнішній борг США досягне стелі в 14,3 трлн. долара, і нарощувати його далі буде неможливо до тих пір, поки Конгрес не погодиться в черговий раз підняти планку.

Тим часом прогнози бюджетного комітету навряд чи можна назвати оптимістичними.

Рівень безробіття навряд чи опуститься нижче 9,2% до кінця року, і нижче 8,2% - до кінця 2012 року.

До показників, які у США були до кризи, країна зможе повернутися не раніше 2016 року.

Тим часом борги будуть рости. До 2017 року борг США досягне 20,9 трлн.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!