"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Нацбанк боїться втратити незалежність

Середа, 26 січня 2011, 17:40

Однією з головних проблем, які зараз стоять перед Національним банком України, є загроза втрати його фінансової та операційної незалежності.

Про це ідеться у виступі директора генерального економічного департаменту Нацбанку Ігоря Шумило на засіданні правління регулятора, пише газета "Дело".

У презентації під назвою "Оцінка макроекономічної ситуації і перспективи розвитку на 2011 рік", розміщеної на офіційному сайті центробанку, втрата незалежності НБУ вказана, як одна з двох основних нагальних проблем, які стоять перед Нацбанком.

Порушення фінансової незалежності пояснюється його втягуванням в бюджетний процес.

Реклама:

А використання заполітизованих урядових макроекономічних прогнозів при розробці регулятором грошово-кредитної політики є порушенням його операційної незалежності, вважає Шумило.

Примітно, що днями завершилося формування нового керівної команди НБУ після зміни його голови.

Як відомо, 23 грудня 2010 року депутати Верховної ради прийняли відставку голови Нацбанку Володимира Стельмаха і затвердили призначення на цю посаду близького до сім'ї президента Віктора Януковича Сергія Арбузова.

Після цього керівний склад НБУ зазнав істотних трансформацій.

29 грудня на посаду першого заступника голови НБУ був призначений Юрій Колобов. До цього призначення Колобов займав посаду першого заступника голови правління Укрексімбанку, в якому він працював з квітня 2010 року.

А в середині січня Сергій Арбузов оновив склад правління, який окрім того, був скорочений з 16 до 11 осіб (відповідно до поправок до закону "Про Нацбанк", прийнятих нардепами в липні 2010 року).

До відкоригованого правління увійшли голова НБУ Сергій Арбузов, його перший заступник Юрій Колобов, заступники голови Володимир Кротюк, Ігор Соркін і Павло Сенищ.

Крім того, право голосу в правлінні отримали директор департаменту персоналу Ігор Іванюк, голова юридичного департаменту Віктор Новіков, керівник генерального департаменту банківського нагляду Олексій Ткаченко, директор генерального економічного департаменту Ігор Шумило і директор департаменту грошово-кредитної політики Олена Щербакова.

Відповідні зміни були затверджені 19 січня.

Ще один член правління, директор фінансового департаменту Валерій Прохоренко був призначений 25 січня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!