"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Через "Укртелеком" в переліку приватизації немає "блакитних фішок"

Середа, 26 січня 2011, 14:51

Практично всі підприємства переліку, за умовною шкалою інвестиційної привабливості, займають нижні позиції і тільки деякі з них насилу можуть "дотягнути" до середини.

Так адвокат, керуючий партнер юридичної фірми AGRECA Андрій Підгайний прокоментував "Економічні правді" опублікований 12 січня Фондом державного майна орієнтовний перелік підприємств, пакети акцій яких, в розмірі не менше 25%, будуть запропоновані до продажу в 2011 році.

Як підкреслив юрист, по суті, факт оприлюднення даного переліку має стати сигналом для потенційних інвесторів.

Однак, включення будь-якого об'єкта ще не означає, що він буде остаточно виставлений на продаж.

Реклама:

На початку лютого Фонд повинен затвердити більш конкретизований документ - план-графік продажу, який буде містити інформацію про терміни та способи продажу кожного підприємства.

Та й після затвердження плану-графіка, Фонд може вільно протягом року включати і виключати підприємства.

Перелік включає 162 підприємства, які в своїй більшості ще в докризовий період не були продані через відсутність попиту.

"Усього пропонується до продажу 91 контрольний пакет акцій. На інших підприємствах вже сформований недержавний контроль, тому розраховувати на стабільний продажу неконтрольних пакетів і більше того, на конкуренцію, не варто. Існують винятки, наприклад, такий об'єкт як 25% плюс 1 акція ВАТ "Сумиобленерго" цілком може бути куплений на біржі контролюючими підприємство акціонерами", - додав юрист.

На думку Підгайного, з усього списку можна виділити не більше 15 потенційно привабливих об'єктів.

Зокрема, до них можна віднести Київський мотоциклектний завод, Український науково-дослідний інститут паперу, Холдингова компанія "Краян", завод "Маяк", Феодосійська суднобудівна компанія "Море", Український науково-дослідний інститут технології корабельного машинобудування, Київський завод автоматики імені Петровського , Науково-дослідний інститут електромеханічних приладів, Фотон, Київський радіозавод, Цар хліб, Центральна збагачувальна фабрика "кондратьєвських", Науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут атомного та енергетичного насособудування.

Основу цих підприємств складають інститути або заводи, розташовані в "перспективних" районах міст, тому попит на дані об'єкти буде швидше за все визначатися станом ринку нерухомості.

При цьому, юрист переконаний: факт, що до переліку не потрапили так звані "блакитні фішки", такі як підприємства електроенергетики, в тому числі електрогенерація, Турбоатом, Одеський припортовий завод, Хартрон, не означає, що Україна не побачить їх продажів в 2011 році .

У даному випадку все залежить від можливостей і бажання потенційних покупців, які, в принципі, всім відомі.

Також Підгайний відзначає, що 2010 року ФДМ уже не пов'язаний традиційним і непідйомним тягарем за планом надходження грошових коштів від приватизації.

"Визначена держбюджетом -2011 сума в 10 млрд. гривень з лишком перекриється транзакцією по "Укртелекому". Чи потрібно буде в такому випадку доповнювати перелік реально продаються об'єктами? У найближчі місяць-два все стане ясно", - резюмував співрозмовник.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!