Землю неможливо буде продати ще 2 роки

Середа, 26 січня 2011, 09:18

Уряд активно готується до зняття мораторію на продаж сільгоспземель.

Держкомзем ініціював зміни до закону про державне мито, які передбачають введення величезних податків у разі швидкого перепродажу земельної ділянки.

Цей захід може вберегти продавців від несумлінних покупців, пише видання "Дело".

"Наприклад якщо ви купили земельну ділянку в цьому році і хочете її перепродати, то в законі "Про державне мито" написано, що ви повинні сплатити 100% нормативної грошової оцінки. Це в середньому 11 тис. гривень", - каже Микола Калюжний, заступник голови Державного комітету України із земельних ресурсів.

Реклама:

"Тобто сенсу займатися спекуляціями не буде", - додав він.

За його словами, такі загороджувальні мита планується ввести на п'ять років з поступовим зниженням ставки: перший рік 100%, другий - 90%, третій - 80%, четвертий - 70%, п'ятий - 60%.

Серед інших "нюансів" майбутніх земельних оборудок - заборона на зміну цільового призначення землі протягом 10 років після покупки, обмеження по площі, якою може володіти одна фіз. чи юрособа, а також заборона на придбання наділів нерезидентами.

Останній пункт може створити проблеми для "українських кіпріотів" в тому числі з числа аграрних холдингів які змінили прописку наприклад при підготовці до IPO.

За словами Калюжного, великі аграрні холдинги які орендують зараз до 300 тис. га землі "не дуже то й хочуть купувати "землю".

"Від 1 до 3% орендної плати вони платять і щоб скупити такі величезні площі, то які ж це треба мати величезні кошти" - говорить він.

Аркадій Корнацький, засновник ТОВ "Агрофірма Корнацьких" зі свого боку зазначає, що великі господарства дорожать сформованим земельним банком і зацікавлені в його придбанні для того, щоб планувати інвестиції в той час як зараз при механізмі оренди це робити ризиковано.

"Ніхто не буде бігати по країні змінюючи одні площі на інші, та й вільну землю в такій кількості не так просто знайти. Звичайно, скасування мораторію не вигідне тим, хто мав адміністративний ресурс, щоб домогтися виділення будь-якої ділянки і міг їх змінювати як завгодно часто", - говорить експерт.

"Поки я не можу сказати що нам принесе зняття мораторію. Можливо це стане можливістю для залучення коштів, інвестицій, входження в статутний фонд наприклад перевалочних комплексів у портах, щоб стати прямим експортером зерна. А можливо це стане головним болем, якщо закони будуть прийняті таким чином, що дадуть широкі можливості для корупції", - говорить він.

Відзначимо, що всупереч заявам, мораторій не буде знято 1 січня 2012 року - продаж сільгоспземель навіть за умови прийняття основних документів буде відстрочений швидше за все ще на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: