"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фонд держмайна перевірить законність створення "Лукора"

Вівторок, 25 січня 2011, 19:53

Фонд державного майна перевірить законність створення ЗАТ "Лукор" у зв'язку зі зверненням Служби безпеки України.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу ФДМ.

"Управління контрольно-ревізійної роботи ФДМ проводить перевірку з питання законності створення за участю ВАТ "Оріана" і ТОВ "ЛУКОЙЛ-Нафтохім" закритого АТ "Лукор" і подальшого відчуження у 2004 році нафтохімічного комплексу ТОВ "Карпатнафтохім", - наголошується у повідомленні.

Згідно з ним, матеріали перевірки будуть направлені на адресу СБУ для відповідного реагування.

Реклама:

"Оріана", до складу якого входило 13 самостійних підприємств, була монополістом на українському ринку соляної кислоти, каустичної соди, антистатиків та інших товарів народного споживання.

Потім разом з російським "ЛУКОЙЛ-Нафтохім" у 2000 році було засновано ЗАТ "Лукор", в якому частка "Оріани" з часом скоротилася з 50% до 47,93%, а в 2004 році - ТОВ "Карпатнафтохім" з часткою "Лукора" всього 24%, тоді як решта 76% належать дочірній компанії НК "ЛУКОЙЛ" - Lukoil Chemical BV.

"Карпатнафтохіму", зокрема, були передані основні потужності "Лукор" з виробництва хлорвінілу, каустичної соди і хлору, а також поліолефінів (етилену і пропилену).

Фонд держмайна кілька років оскаржував зменшення частки "Оріани" нижче контрольної в "Лукор", а також створення "Карпатнафтохіму".

Крім того, він оскаржив у суді внесення до статутного капіталу "Лукора" 10,7% акцій "ЛУКОЙЛ-Нафтохіму", оцінених в 562 млн. гривень, замість внесення відповідної суми грошовими коштами, вимагаючи на цій підставі визнати незаконним створення "Лукора".

Сама "Оріана" перебуває у процедурі банкрутства, про яке було оголошено в січні 2003 року.

"ЛУКОЙЛ" проводить на "Карпатнафтохімі" масштабну програму реконструкції, заявляючи про те, що в компанію уже інвестовано 500 млн. доларів і планується інвестувати ще 500 млн. доларів.

Зокрема, в листопаді 2010 року за участю президента Віктора Януковича і президента НК "ЛУКОЙЛ" Вагіта Алекперова "Карпатнафтохім" почав гарантійні випробування виробництва хлору і каустичної соди мембранним методом (Хікс-М) потужністю 200 тис. тон каустичної соди і 180 тис. тонн хлору на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!