"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Литва поскаржилась в ЄС на "Газпром"

Вівторок, 25 січня 2011, 14:55

Міністерство енергетики Литви подало до Єврокомісії запит з вимогою почати розслідування відносно російського монополіста "Газпрома".

Як повідомляє портал Delfi, Литва звинувачує "Газпром" у зловживанні домінуючим становище на ринку, інформує Лента.Ру.

У Литві вважають, що російська компанія намагається свідомо припинити можливу конкуренцію на литовському ринку і, при цьому, не хоче знижувати ціни на газ для Литви.

Крім того, у Вільнюсі вважають, що "Газпром" заважає створенню прозорого європейського газового ринку.

Реклама:

Литва намагається провести реформу в газовій галузі за рекомендаціями ЄС: у Європі хочуть позбавити компанії права володіння одночасно і розподілом, і постачаннями газу.

Для дотримання нормативів ЄС, прописаних у так званому "третьому енергопакеті", в Литві хочуть розділити компанію Lietuvos Dujos, акціонером якої є "Газпром".

Зараз "третій енергопакет" ЄС проходить адаптацію в національних полях європейських держав: введений в силу він буде тільки в 2012 році.

У Росії вже неодноразово повідомляли, що вважають енергетичну реформу, проведену в ЄС, невірною і підриває інтерес інвесторів до газового ринку Європи.

Крім того, в Москві критикували і Литву.

Так, прем'єр-міністр Росії Володимир Путін у листопаді 2010 року заявляв, що спроби розділити Lietuvos Dujos можуть сприйматися як "розбій".

За словами прем'єра, російська компанія придбала частину цього активу на законних підставах, а тепер "Газпром" з Литви "викидають".

Литва є найбільшим споживачем російського газу в Прибалтиці.

В кінці 2010 року в "Газпромі" заявили, що дадуть знижку на паливо в 15 % відсотків Латвії та Естонії, а вартість палива для Литви залишиться на колишньому рівні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!