Думка експерта: Зростання роздрібного кредитування у гривні є неминучим

Понеділок, 24 січня 2011, 18:14

Відновлення банківського кредитування і зростання попиту на ресурси будуть сприяти зростанню банківських депозитів в 2011 році.

Такий прогноз висловив начальник відділу аналізу фінансових ринків ING Банку Україна Олександр Печеріцин у коментарі "Економічній правді".

Проте, на його думку, у 2011 році банки не зможуть досягти докризових обсягів кредитування.

"Протягом 2010 року банки змогли повністю відновити обсяги депозитів, перевищивши, таким чином, докризові показники. Зростанню депозитів на 26,4% сприяли, перш за все, високі ризики інвестування в інші інструменти", - зазначив експерт.

Реклама:

"Водночас, зростання депозитів в банківській системі було нерівномірним, оскільки більшість потенційних клієнтів перемістилися з банків з українським приватним капіталом в банки з іноземним капіталом і державні банки", - додав він.

Печеріцин відзначив, що темпи зростання депозитів фізичних і юридичних осіб за підсумками 2010 року є практично однаковими (28,5% і 22,5% відповідно), при цьому зростання депозитів населення протягом року було більш стабільним.

При цьому, активна монетарна політика НБУ у першому півріччі 2010 року, привабливі ставки, а також зниження девальваційних очікувань сприяли більш активному росту депозитів в гривні за підсумками року (38.4% у річному обчисленні), тоді як обсяг депозитів в іноземній валюті виріс усього на 12,9%.

Водночас, обсяг кредитного портфеля банків за підсумками 2010 року практично не змінився (1% в річному обчисленні).

"Основною причиною такої динаміки стала нездатність банків відновити кредитування, оскільки в 2010 році вони були більш стурбовані якістю своїх активів, а також підтриманням достатнього рівня капіталізації на тлі погіршення якості активів. Наявність істотних обмежень на кредитування в іноземній валюті (особливо роздрібне кредитування) також вплинуло на динаміку кредитного портфеля банків", - зазначив експерт.

Він відзначив, що, фактично, зростання кредитного портфеля було зафіксоване лише у корпоративному сегменті (7,9% у річному обчисленні), при цьому зростання пов'язане переважно з кредитуванням держкомпаній державними банками.

Скорочення кредитного портфелю фізосіб за підсумками року на 13,1% у річному вирахуванні, на думку Печеріцина, є цілком логічним, з урахуванням того, що більша частина роздрібних кредитів надавалася в іноземній валюті.

"Досить помірне скорочення кредитів населенню в національній валюті за підсумками року (-2,2%) відбиває відновлення зростання цього виду кредитів, починаючи із середини 2010 року. Таким чином, активізація роздрібного кредитування в гривні в 2011 році є неминучою", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!