Банки хочуть зробити гривню довгою

Понеділок, 24 січня 2011, 09:52

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз" звернулася до НБУ щодо необхідності створення законодавчого підґрунтя для формування банківською системою довгострокового фінансового ресурсу.

"Представники банківської спільноти зазначили, що діючі норми ч. 2 ст. 1060 Цивільного кодексу України перетворюють всі вклади населення у депозити до запитання, що позбавляє економіку вкрай необхідного для розвитку довгострокового інвестиційного ресурсу", - йдеться у повідомленні УКБС.

Організація відзначає, що банки не мають можливості чітко планувати розміщення залучених від вкладників грошових коштів, оскільки завжди існує ймовірність дострокового розірвання договору строкового банківського вкладу.

Це змушує їх обмежувати свої активні операції переважно короткостроковим кредитуванням.

Реклама:

УКБС зазначив, що в основу сутності строкового банківського вкладу закладено ідею залучення фінансових ресурсів на заздалегідь визначений термін та отримання вкладником процентної винагороди, що є платою банку за можливість використання довірених коштів протягом певного часу.

Тому при виборі фінансової послуги вкладники повинні визначитися щодо пріоритетності намірів: мати щоденний доступ до депозиту  чи отримувати процентні доходи із поверненням коштів через певний термін.

Узагальнення світової практики переконує, що саме на таких умовах договір банківського вкладу стає інструментом трансформації заощаджень фізичних осіб у інвестиції підприємницького сектору.

Адже, плануючи свою кредитну політику, банківські установи, у першу чергу, базуються на структурі своїх пасивів за термінами їх залучення, зафіксованими у договорах.

"УКБС наполягає на необхідності внесення змін до ЦКУ з метою чіткої диференціації вкладів та умов їх обслуговування - на поточні і строкові", - зазначила Генеральний директор Асоціації Галина Оліфер.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!