Думка експерта: Подорожчання нафти пов'язане зі змінами в законодавстві

П'ятниця, 21 січня 2011, 18:23 -

На щомісячному аукціоні "Укрнафта" підвищила вартість сировини на 20%, пояснивши це зростанням котирувань на нафту в світі, хоча вартість російської нафти, до якої прив'язана ціна української, підвищилася лише на 12%.

"Зростання ціни, в першу чергу, пов'язане з нещодавніми змінами в законодавстві", - вважає Володимир Нестеренко, начальник аналітичного департаменту ІК BG Capital.

"У 2010 році стартова ціна нафти з ПДВ була прив'язана до імпортної ціни без ПДВ, в результаті, чиста ціна реалізації виявлялася приблизно на 20% нижча від імпортної ціни", - сказав він в коментарі "Економічній правді".

За словами Несторенка, ця помилка була виправлена, що в результаті і призвело до одномоментного зростання ціни на аукціоні.

Що стосується заяв уряду про створення вертикально інтегрованої нафтогазової компанії на базі "Укрнафти", то Нестеренко зазначив, що новина про створення ВІНК частково підтверджує припущення щодо причин стрибка цін на акції компанії на 55% з початку грудня 2010 року.

Реклама:

"Втім, ми вважаємо, що наслідки створення ВІНК можуть виявитися неоднозначними для акцій "Укрнафти", - зазначив співрозмовник.

Гарним сюрпризом стало, додав експерт, що уряд і Приват в принципі досягли домовленостей щодо стратегічних питань, включаючи створення вертикально-інтегрованої компанії.

На його думку, лістинг об'єднаної компанії на Лондонській фондовій біржі також звучить надихаюче, але залишається неясним, чому сторони вважали за краще акціонерне фінансування замість боргового, адже баланси і "Укрнафти" і "Укртатнафти" цілком дозволяють залучити борг.

"За інших умов ми скептично оцінюємо потенційні переваги для "Укрнафти" від об'єднання з "Укртатнафтою", - підкреслив Нестеренко.

За його словами, співвідношення майбутньої ціни та якості інших активів, які можуть потрапити під об'єднання, також викликає сумніви. "Укртатнафта" показала негативну EBITDA за підсумками 3 кв. 2010 року, на рівні 164, 194 млн. доларів чистого збитку.

"Непривабливі фінансові результати "Укртатнафти" є наслідком, переважно, низького завантаження виробничих потужностей - менше ніж 20%, яка суттєво не збільшиться навіть при об'єднанні з "Укрнафтою" - нафтопереробник вже закуповує практично всю нафту "Укрнафтою", - підкреслив аналітик.

"Можлива покупка мережі заправних станцій також містить ризик завищення ціни активів, як було в 2005-06 роках, коли "Укрнафта" придбала кілька сотень заправок", - резюмував Нестеренко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: