Податківці позапланово перевірятимуть підприємства

П'ятниця, 21 січня 2011, 17:50

Уряд включив критерії для автоматичного відшкодування ПДВ у перелік підстав для проведення документальної позапланової податкової виїзної перевірки платника ПДВ.

Згідно з постановою уряду №1238, такими підставами, є: порушення справи про банкрутство щодо платника ПДВ, наявність більше 20 найманих працівників, середня заробітна плата яких перевищує не менше ніж в 2,5 рази мінімальну зарплату.

У відповідності з Податковим кодексом, це критерії для автоматичного відшкодування ПДВ, інформує "Інтерфакс".

Крім того, підставою для позапланової виїзної перевірки є, в тому числі, наявність в Єдиному державному реєстрі юридичних та фізичних осіб-підприємців недостовірних або неповних відомостей про платника ПДВ або наявність розбіжностей між сумою податкового кредиту, сформованого платником за операціями з придбання товарів / послуг, та сумою податкових зобов'язань його контрагентів, за операціями з продажу таких товарів / послуг, які не усунені в результаті проведення камеральної перевірки.

Реклама:

Серед таких підстав також відсутність протягом попередніх 24 послідовних звітних податкових періоди документальних планових перевірок.

Податковим кодексом дозволяється проведення позачергової документальної податкової позапланової перевірки, зокрема, у разі якщо платник податків не надав у встановлений термін податкову декларацію або розрахунки, якщо їх подача передбачена законом.

Така перевірка може також проводитися, якщо щодо платника ПДВ подана скарга про ненадання ним податковій накладній покупцеві або про порушення правил заповнення податкової накладної у разі ненадання таким платником податків пояснень та документального підтвердження на письмовий запит органу Державної податкової служби протягом 10 робочих днів з дня його отримання.

Податковим кодексом передбачено, що автоматичне відшкодування ПДВ здійснюється при дотриманні платником ряду критеріїв і після проведення камеральної перевірки.

Зокрема, платник не повинен бути банкрутом, не мати заборгованості зі сплати інших податків, на підприємстві такого платника має працювати не менше 20 співробітників, заробітна плата повинна становити не менше 2,5 мінімальних зарплат.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!