В ЄС незадоволені обмеженням експорту зерна з Росії та України

П'ятниця, 21 січня 2011, 17:43

Німеччина критикує Росію і Україну за обмеження експорту зерна.

Ці країни, у свою чергу, пояснюють введені заходи екстраординарними умовами, які склалися на зерновому ринку в результаті жорстокої посухи 2010 року, і, у свою чергу, критикують ЄС за перешкоджання постачання зерна з країн СНД, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Дискусія відбулася в ході форуму "Розвиток сільського господарства та харчової промисловості у Східній Європі та Центральній Азії" в п'ятницю в Берліні.

"Ситуація, що складається на світовому ринку, не виправдовує введену Росією заборону на експорт зерна, цей захід викликає серйозну заклопотаність", - заявила на форумі міністр продовольства, сільського господарства та захисту прав споживачів Ільзе Айгнер.

Реклама:

За її словами, після того, як РФ ввела "зернове ембарго", ціни на зерно на світовому ринку підскочили, проявилися спекулятивні тенденції, "чому в першу чергу страждають розвиваючі країни".

"Зернове ембарго" в РФ діє з 15 серпня 2010 року по 1 липня 2011 року. В Україні - до 31 березня 2011 року введено квотування експорту зерна.

"Я цього квотування не зовсім розумію, чому один отримує квоти, інші ні", - заявив на форумі голова робочої групи по АПК Східного комітету німецької економіки Франц-Георг фон Буссе.

У свою чергу статс-секретар, заступник міністра сільського господарства РФ Олександр Петриков заявив, що введення заборони стало "заходом у зв'язку з найжорсткішою посухою минулого року".

"Застосування цього інструменту не заборонено правилами СОТ, - підкреслив він. - До того ж Росія виконала всі свої державні зобов'язання щодо постачання зерна іншим країнам і щодо постачання зерна в рамках гуманітарних програм".

Петриков заявив, що Росія планує відновити експортний потенціал по зерну вже в поточному році.

Як показала дискусія, країни ЄС не дуже-то чекають російське зерно на своїх ринках.

Міністр агрополітики України Микола Присяжнюк нагадав учасникам форуму, що Україна входить до п'ятірки найбільших експортерів зерна, "є номером один в експорті ячменю".

"Але, незважаючи на те, що в ряді країн є дефіцит зерна, ЄС дає нам квоту на його постачання, яка складає всього 1% від наших експортних позицій", - заявив він, підкресливши, що "це не зовсім правильно".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!