Білорусь заперечує пряме субсидування Росією

П'ятниця, 21 січня 2011, 11:54

Росія здійснює лише непряме субсидування білоруської нафтопереробки, механізм якого не відрізняється від російських умов.

Про це заявив начальник головного управління податкової політики та доходів бюджету Мінфіну Білорусі Дмитро Кійко, коментуючи повідомлення про те, що Росія в 2011 надасть субсидії білоруській економіці в частині нафтопереробки на 4,1 млрд. доларів, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Оскільки в ЄЕП ми ставимо питання про рівні умови діяльності суб'єктів господарювання, говорити про те, що це прямі субсидії - об'єктивно неправильно", - наголосив він.

"Ця цифра (4,1 млрд. доларів) має, швидше, політичний сенс", - вважає Кійко.

Реклама:

Він нагадав, що з 2011 року російська нафта повинна надходити до Білорусі без сплати вивізного мита, одночасно Білорусь буде перераховувати в російський бюджет свої експортні мита на нафтопродукти.

"Росія об'єктивно не може перейти до рівнодохідності при експорті нафти і нафтопродуктів, і ця різниця (4,1 млрд. доларів) - втрати російського бюджету, якщо б нафта поставлялася не в Білорусь, а в треті країни", - сказав представник білоруського Мінфіну.

Однак він зауважив, що "такі ж втрати вони несуть від своєї нафтопереробки".

"Таким чином, білоруська та російська нафтопереробка субсидується побічно", - уточнив Кійко і нагадав, що зараз в Росії "іде робота зі скорочення розриву між ставками вивізних мит на нафту і нафтопродукти".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!