"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економічне відновлення залишається хитким - Fitch

Четвер, 20 січня 2011, 15:16

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings опублікувало звіт з новим глобальним прогнозом щодо кредитоспроможності/

У звіті зазначається, що економічне відновлення залишається хитким і на його шляху можливі складнощі, інформує "Дзеркало тижня".

Через це Fitch очікує, що макрофактори продовжать грати домінуючу роль на кредитних ринках.

Однак, незважаючи на макроризики, прогнози за рейтингами продовжують стабілізуватися у більшості секторів.

Реклама:

Прогнози за рейтингами в сегменті страхових компаній, де відзначався найбільш сильний нахил у бік негативних прогнозів з 4 кварталу 2008 року, швидко стабілізувалися за останні квартали, тому що ризики за активами все більшою мірою вже відображені у поточних рівнях рейтингів.

Прогнози за рейтингами корпорацій і фінансових організацій також все більшою мірою стабілізуються.

У той же час у невеликій кількості сегментів ринку ситуація залишається непростою.

Так, у сегменті структурованого фінансування прогноз за рейтингами паперів, забезпечених житловою іпотекою у США, є негативним через зниження цін на житло, значний обсяг пропозиції і подовження термінів вирішення проблем з кредитами.

Fitch очікує істотного зниження масштабу і серйозності негативних рейтингових дій у 2011 році стосовно рівнів попередніх років.

Суверенні емітенти країн з розвиненою економікою, особливо у "периферійних" економіках єврозони, стикаються зі значними потребами у бюджетному фінансуванні на тлі нестабільних і волатильних ринків капіталу.

Багато субнаціональних утворень в Європі та США також мають такі проблеми. Прогноз за рейтингами цих емітентів в деяких сегментах є негативним.

"Відновлення світової економіки продовжує залежати від збереження динаміки на ринках, що розвиваються і проведення стимулюючої політики, особливо з боку центральних банків", - відзначає Девід Райлі, керуючий директор аналітичної групи Fitch за суверенними емітентами.

Як відзначають в агенції, у США розпочалися рішучі позитивні заходи, щоб сприяти росту, найпомітнішими з яких є продовження податкових пільг і проведення другого раунду кількісного послаблення.

Фінансові ринки з ентузіазмом відреагували на ці заходи. У той же час існує ризик, що другий раунд кількісного послаблення може підірвати довіру до долара США і підвищити інфляційні очікування.

Окрім того, у поєднанні з дуже низькими відсотковими ставками, другий раунд кількісного ослаблення може призвести до того, що націлені на прибутковість капітал та фінансові потоки позначаться на економічній і фінансовій стабільності ринків, що розвиваються, де спостерігається більш сильне зростання.

У єврозоні заходи підтримки є суттєвими, хоча час від часу на них позначалися непослідовні заяви з боку політиків регіону.

Довіра до стабільності державних фінансів, банківської ліквідності і якості активів буде залишатися нестійкою, і кредитоспроможність суверенних емітентів продовжує знаходитись під тиском.

Ймовірно, будуть мати місце подальші приклади дуже високої ринкової волатильності і ризик того, що більша кількість держав єврозони будуть змушені звертатися за фінансовою підтримкою до ЄС і МВФ.

Fitch вважає, що хоча єврозоні буде нелегко вийти із ситуації, розколу в результаті системних суверенних боргових дефолтів або перетворення на повноцінний фіскальний союз не відбудеться.

Нагадаємо, що Світовий банк прогнозує уповільнення темпів зростання світового ВВП у 2011 році до 3,3% у порівнянні з 3,9% в 2010 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: