"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Думка експерта: Українська економіка відновилася на третину

Четвер, 20 січня 2011, 14:52

Зростання валового внутрішнього продукту України у 2010 році склало 4,1%, заявляє прем'єр-міністр Микола Азаров із посиланням на дані Держстату.

Національний банк України оцінює зростання ВВП у 2010 році на рівні близько 4,5%.

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" аналітик АТ "Ерсте Банк" Мар'ян Заблоцький, хоч протягом 2010 року і відбулося відновлення економічного зростання, однак остаточний показник росту реального ВВП при цьому перекрив лише третину економічного спаду за 2009 рік.

"Україна повернеться до показника доданої вартості докризового рівня лише на початку 2013 року", - прогнозує він.

Реклама:

Експерт зазначив, що інвестиції в Україну у 2010 році зростали повільніше, оскільки їх зростання стримувалося низьким попитом на позики з боку компаній та високою вартістю кредитів.

При цьому відсоткові ставки за кредитами та депозитами знизилися.

"На 2011 рік ми прогнозуємо пришвидшення темпів росту інвестицій з боку компаній і продовження росту споживання домогосподарств", - говорить Заблоцький.

Експерт відзначає, що одною з головних тем у 2011 році буде підготовка до проведення Європейського чемпіонату з футболу у 2012 році.

"Загальна сума інвестицій в підготовку становить 12% ВВП, що стане значним стимулом для економічного зростання усіх сфер бізнесу за винятком будівництва та металургії, оскільки саме ці сфери найбільше постраждали під час кризи і не відновили свого зростання в 2010 році", - прогнозує він.

Заблоцький зазначив, що нині іпотечні кредити для населення залишаються все ще дорогими.

"При цьому будівництво отримає поштовх від інвестицій уряду в ході підготовки до ЄВРО 2012 та від підприємств, які мають намір збільшити виробничі потужності", - прогнозує він.

Що стосується металургії, то у 2010 році галузь певний період була у скрутному становищі через нестабільний зовнішній попит. Така ж динаміка може продовжуватись у 2011 році.

"У 2011 році очікується зростання ВВП на рівні 4,5% у супроводі показників реального росту по споживанню домогосподарств, інвестицій і державних витрат. Ситуація в секторі будівництва все ще залишатиметься нелегкою, а від металургії можуть бути найбільші ризики економічного росту", - підсумував Заболоцький.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: