США хочуть продавати Китаю все

Четвер, 20 січня 2011, 12:41

США і Китай підписали 70 торгових угод на велику суму - понад 45 млрд. доларів

Про це заявили президент США Барак Обама та голова КНР Ху Цзіньтао на прес-конференції, підвівши підсумок першого з 1997 року держвізиту китайського лідера до США, пише газета "Ведомости".

Основний підсумок візиту в тому, що США перестають бачити в Китаї молодшого брата і починають - партнера, зазначає видання.

Водночас з'ясувалося, що економіка Китаю у 2010 році зростала ще швидше, ніж очікувалося.

Реклама:

Перегрів економіки і зростаючий інфляційний тиск змусить владу продовжити жорсткість грошової політики.

Експортувати в Китай будуть американські компанії з 12 штатів, за рахунок експорту вдасться зберегти 230 тис. робочих місць, заявив Барак Обама.

Один з найбільших контрактів дістався Boeing, яка поставить до Китаю 200 літаків на суму 19 млрд. доларів.

Контракт розроблявся три роки, але отримав схвалення китайського уряду тільки зараз.

Літаками торговий обмін країн не обмежиться.

"Ми хочемо продавати вам все. Ми хочемо продавати вам літаки, машини, програмне забезпечення", - цитує видання слова Обами.

На закритих переговорах лідери обговорили багато гострих питань, у тому числі і захист авторських прав на інтелектуальну власність, курс юаня, який США продовжують вважати заниженим, про що Обама говорив і на прес-конференції.

Ху Цзіньтао про курс юаня перед публікою вважав за краще не говорити, обмежившись заявою, що Китай повинен зосередитися на внутрішньому зростанні.

Пізніше заступник міністра закордонних справ КНР Цуй Тянькай сказав, що валютна політика Китаю після переговорів "не зазнала значних змін".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: