Експерт: Україна без бою віддала Росії родовища

Четвер, 20 січня 2011, 11:45

Кабінет міністрів України дозволив державному акціонерному товариству "Чорноморнафтогаз" і російському ВАТ "Лукойл" спільно займатися розвідкою і видобутком нафти і природного газу на шельфі Чорного моря.

Україна поступається Росії без бою трьома родовищами - газовими Одеським та Безіменним, а також нафтовою "площею Суботіна", зазначає експерт Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

"Як завжди Росія зробила все швидко, тихо і без метушні. Ще не встигли висохнути чорнила під меморандумом про створення спільного підприємства "Нафтогаз Україна" і "Газпрому" про освоєння "площі Паласу" на шельфі Чорного моря, як раптово стало відомо про готовність російської компанії створити ще одне СП для освоєння українських нафтогазових запасів Чорного моря", - прокоментував експерт.

За його словами, як і "площа Паласу" ці родовища уже фактично досліджені компанією "Чорноморнафтогаз" і тепер для початку робіт потрібні лише фінанси.

Реклама:

Для освоєння і початку видобутку газу на Одеському та Безіменному родовищах потрібно три-чотири роки і близько 3-4 млрд. гривень (400-500 млн. доларів), а для освоєння і початку видобутку нафти на "площі Суботіна" потрібно також три-чотири роки і удвічі більше грошей - близько 6-7 млрд. гривень (750-900 млн. доларів).

Таким чином, разом виходить приблизно 10 млрд. гривень.

Експерт повідомив, що раніше уряд вирішив збільшили статутний капітал "Чорноморнафтогазу" на 10 млрд. гривень.

Відтак компанія могла б самотужки розробляти три родовища, і, на думку Корольчука, потужностей для цього їй би вистачило.

"Але, схоже, "Чорноморнафтогазу" не доведеться самостійно домагатися успіху на ниві освоєння шельфу Чорного моря. "Лукойл" приставлений нафтогазовим наглядачем за "Чорноморнафтогазом". І ніхто не сумнівається, що тепер всі рішення будуть прийматися за порадою "старшого брата". А отримані шляхом додаткової емісії гроші "Чорноморнафтогазу" підуть частково на реалізацію проектів, частково "Нафтогазу" на оплату російського газу, частково на "відкати" та "розпил", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: