Підприємства Коломойського порушили екологічне законодавство

Середа, 19 січня 2011, 20:36

Прокуратура Дніпропетровської області виявила порушення законів з охорони навколишнього середовища Орджонікідзевським ГЗК, НЗФ і "Дніпроазотом".

Як повідомила прокуратура Дніпропетровської області, результати перевірок в січні були оприлюднені начальником відділу нагляду за дотриманням природоохоронного і земельного законодавства обласної прокуратури Олександром Біленком, інформує "Інтерфакс".

У ході перевірок встановлено, що службові особи ОГЗК в порушення вимог Земельного кодексу України самовільно змінили цільове призначення 19,4 га земель сільськогосподарського призначення і 41,2 га земель власників земельних паїв, використавши їх для розробки корисних копалин.

Збитки, завдані зміною цільового призначення та зняттям родючого шару грунту, становили більше 1 млн. гривень.

За даними фактами 14 січня прокуратурою Дніпропетровської області порушено кримінальну справу за ч.3 ст.365 Кримінального кодексу - перевищення службових повноважень, що спричинило тяжкі наслідки - карається позбавленням волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю строком до 3 років.

Реклама:

Перевіркою на НЗФ встановлено, що підприємство в порушення вимог закону та відомчого наказу не вжило заходів щодо модернізації технологічного процесу і зниження в 4 рази викидів оксиду вуглецю стаціонарними джерелами підприємства, чим завдало державі збитків на суму 3,37 млн. гривень.

За результатами перевірки 19 січня прокуратурою області подано 2 позови до Господарського суду про стягнення завданих збитків та скорочення викидів забруднюючих речовин в атмосферу.

Ще один позов до Господарського суду про стягнення завданих збитків 18 січня 2011 заявлений прокуратурою області після перевірки на ВАТ "Дніпроазот".

Виявлено, що в січні підприємством за відсутності відповідного дозволу на спецводокористування - термін дії дозволу закінчився 1 січня, в протиріччя вимог Водного кодексу України з річки Дніпро забрано 197,9 тис. куб. м води, чим завдано збитків державі на суму 4,3 млн. гривень.

НЗФ - найбільше в Україні підприємство з виробництва силікомарганцю і феромарганцю. Використовує імпортне та вітчизняну сировину для виробництва феросплавів.

НЗФ контролює група EastOne, створена восени 2007 року в результаті реструктуризації групи "Інтерпайп", а також група "Приват".

Спроби держави повернути контроль над цим підприємством завершилася безуспішно.

ОГЗК - найбільший в Україні виробник марганцевої руди - веде видобуток марганцю тільки відкритим способом. Бізнес ОГЗК і НЗФ організовує ПриватБанк.

"Дніпроазот" спеціалізується на виробництві карбаміду, аміаку, їдкого натрію, хлору рідкого і соляної кислоти. Підприємство входить до групи "Приват".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!