ДПСУ: "спрощенці" не можуть працювати за наймом

Середа, 19 січня 2011, 14:46

Фізичні особи-підприємці, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, не можуть одночасно із здійсненням своєї основної діяльності бути найманими працівниками із цього ж виду господарської діяльності.

Про це на своєму сайті повідомляє Державна податкова служба (ДПСУ).

"Для недопущення втрат Податковим кодексом для самозайнятих осіб не передбачена можливість бути найманими працівниками в межах своєї господарської діяльності", - ідеться в роз'ясненні ДПСУ.

У Податковій зазначають, що суб'єкти господарювання при мінімізації податків і зборів (зокрема, до Пенсійного фонду) досить часто використовували схему переносу податкових зобов'язань на фізичних осіб-підприємців.

Реклама:

"Так, між підприємствами і робітниками, які працюють з ними на постійній основі, укладалися угоди, за якими здійснювалася оплата за виконані роботи, надані послуги самозайнятих осіб (замість нарахування заробітної плати)", - ідеться у повідомленні.

Крім того, в ДПСУ відзначають, що у відповідності із Податковим кодексом та постановою уряду №1196 "Про внесення змін до постанови Кабінету міністрів від 16 березня 2000 року №507" від 27 грудня 2010 року, платники єдиного податку не мають права реєструватися платниками податку на додану вартість (ПДВ).

Як відомо, постановою уряду №1196 також передбачено, що функції сплати і розподілу сум єдиного податку з введенням в дію Податкового кодексу будуть здійснювати самі платники, а не Державне казначейство, як це передбачено законодавством.

Крім того, згідно з документом, суб'єкт малого підприємництва, який не є платником ПДВ, у разі здійснення операцій з імпорту товарів на митну територію України сплачує ПДВ у визначеному Податковим кодексом порядку.

Постанова набула чинності одночасно з Податковим кодексом - із 1 січня 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!