Кримських татар попросили піти

Середа, 19 січня 2011, 10:24

Голова Ради міністрів Автономної республіки Крим Василь Джарти попросив лідера меджлісу кримсько-татарського народу Мустафу Джемільова переконати кримських татар звільнити самовільно захоплені землі.

У відкритому листі Джемільову кримський прем'єр попередив, що в іншому випадку проблема буде вирішена з залученням силових структур, пише газета "Комерсант-Україна".

"Кримська влада не має наміру і далі миритися з вакханалією беззаконня. Самозахоплення земель стають серйозною перешкодою на шляху соціально-економічного розвитку автономії і дестабілізуючим фактором для міжнаціональної злагоди", - заявив у листі Джарти.

Він зазначив, що думка і позиція Джемільова як керівника меджлісу протягом 20 років "мають важливе значення для кримських татар".

Реклама:

"У вас є необхідний вплив, щоб переконати кримських татар, які порушили закон, добровільно звільнити самовільно захоплені землі. Ваше публічне звернення до кримських татар про необхідність звільнення ділянок, безумовно, допоможе вирішенню даної проблеми", - підкреслив Джарти.

У листі він також пообіцяв надати "всю необхідну допомогу в законному отриманні та оформленні земельних ділянок всім, хто цього потребує".

Утім, велика частина документа витримана в досить різких тонах, зазначає видання.

"Влада відмовляється закривати очі на ігнорування і нехтування Конституцією та законами з боку окремих представників кримських татар. У разі відсутності реакції на мою пропозицію про звільнення самовільно захоплених ділянок мною буде направлено відповідне звернення до правоохоронних органів та прокуратури з вимогою вжити негайних заходів до порушників", - ідеться в листі.

У меджлісі кримсько-татарського народу заявили, що офіційно лист Василя Джарти до них ще не надходив.

Джемільов, який перебуває з офіційним візитом в Туреччині у складі української парламентської делегації, прокоментував ініціативу голови Радміну. "Земельні питання так не вирішуються. На частку кримських татар, за відомостями рескомзему, доводиться тільки 17% самозахоплень на півострові".

На його думку, надання проблемі захоплення землі етнічного ознаки "явно розраховано на те, щоб викликати міжнаціональну напруженість у Криму".

Лідер меджлісу нагадав, що кілька років тому в Криму була створена спеціальна комісія, яка займалася питаннями самозахоплення землі, і її висновки були представлені Кабінету міністрів.

"Нинішня розмова про перспективи знесення будинків, побудованих на самозахоплених ділянках, явно розрахована на те, щоб викликати великий конфлікт. У мене створюється враження, що влада не зацікавлена в стабільності на території Криму", - заявив Джемільов.

Як відомо, за даними Рескомзему, загальна площа самозахоплень у Криму становить 3001 га.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!