"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євросоюз заплатить за прогноз урожаю в Україні

Середа, 19 січня 2011, 09:47

За півроку в Україні запрацює європейська система прогнозування врожайності МАРС.

Євроскомісія підписала договір вартістю 0,5 млн. євро на поставку обладнання та програмного забезпечення, необхідного для впровадження цієї системи, передає Deutsche Welle.

Підписаний договір передбачає поставку, програмного забезпечення, комп'ютерів, наукового обладнання для метеорологічних станцій, систем супутникової системи навігації, транспортних засобів для транспортування мобільних метеостанцій та облаштування офісів.

Тендер на монтаж спецобладнання з Німеччини, Англії, Франції та Росії виграла українська фірма.

Реклама:

Забезпечуватиме в Україні роботу системи МАРС український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для сільськогосподарського виробництва імені Леоніда Погорілого.

Експлуатація системи прогнозування врожайності МАРС здійснюватиметься у шести областях України, а саме - Київській, Вінницькій, Кіровоградській, Донецькій, Херсонській та Житомирській.

Вся інформація з метеостанцій у цих регіонах стікатиметься на спеціальний веб-портал, яким зможуть користуватися як українські фермери й переробні компанії, так і аналітичні центри, трейдери та чиновники.

"Система дозволить зацікавленим сторонам краще зрозуміти що вирощується в Україні, яка площа, прогнозувати урожай, ціни на зернові, які тренди будуть. Це допоможе уряду виробити політику як підтримувати й захищати аграріїв", - повідомив керівник проекту ЄС з виконання Україною зобов'язань щодо членства в СОТ і реалізації Європейської політики добросусідства в аграрному секторі Богдан Дроздовський.

Він також зауважив, що найактуальніша інформація на порталі буде безкоштовною і відкритою для всіх. А от за спеціальні аналітичні дослідження і прогнози доведеться платити.

МАРС (Monitoring Agricultural Resources) - система прогнозування врожайності на основі даних дистанційних вимірювань, метеорологічних спостережень, агрометеорологічного моделювання та статистичного аналізу.

Система прогнозування врожайності МАРС діє у всіх країнах ЄС.

Використання системи в Європейському Союзі координується Спільним дослідницьким центром Генерального Директорату з сільського господарства і розвитку сільської місцевості, що надає ЄС допомогу наукового і технічного характеру.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!