Кіотський протокол: 45% одиниць спільного впровадження мають українське коріння

Вівторок, 18 січня 2011, 20:09

Майже 45% всіх одиниць спільного впровадження мають українське походження.

Про це йшлося у доповіді української сторони на засіданні спільної українсько-японської комісії, повідомляє DT.UA.

З 2008 до 2010 року 25 проектів спільного впровадження були затверджені Нацекоінвестагентством за національною процедурою - Трек 1, і 15 проектів - затверджені Комітетом з нагляду за спільним впровадженням за міжнародною процедурою - Трек 2.

Усього в рамках 27 проектів спільного впровадження проведені електронні транзакції закордонним покупцям в обсязі 23,5 млн. вуглецевих одиниць.

Реклама:

У світі введено в обіг близько 32 млн. таких одиниць. Таким чином, близько 45% всіх одиниць спільного впровадження мають українське походження.

Українська сторона в своїй доповіді також повідомила, що загальна вартість проектів у рамках укладеної в 2009 році угоди з Японією становить близько 12 млн. євро, а скорочення викидів парникових газів прогнозується на рівні 30 тисяч тонн СО2-еквіваленту на рік.

Це, зокрема, такі проекти як будівництво очисних споруд для очищення шахтних вод до стану питних на шахті ім. Войкова в Луганській області, а також перехід на альтернативне паливо, будівництво заміщуючих потужностей і реконструкція систем теплопостачання в Одеській і Сумській областях.

Роботи в цьому напрямі лише розпочалися.

На сьогоднішній день на розгляд до Нацекоінвестагентство надійшло 999 проектів теплової санації будівель навчальних та лікувальних закладів на загальну суму майже в 192 млн. євро.

З них Міжвідомчою робочою групою, до складу якої входять представники всіх задіяних міністерств і відомств, рекомендовано до реалізації 598 проектів.

Погоджено з японською стороною 239 проектів на загальну суму в 55,5 млн. євро.

Щодо ще 125-ти триває процедура погодження. Скорочення викидів парникових газів за вже узгодженим проектами повинно скласти 27 тисяч тонн СО2-еквіваленту на рік.

Крім того, на сьогоднішній день за механізмом спільного впровадження реалізується 202 більш технологічних проектів, що вже отримали листи підтримки.

З них 54% проектів впроваджуються в енергетичному секторі, 24% в промисловості, 20% - щодо відходів, а 2% - у сільському господарстві.

Скорочення ж викидів за секторами розподіляється наступним чином: енергетика - 58%, промисловість - 36%, відходи - 6% і сільське господарство - 0,5%.

За 62 проектами спільного впровадження вже розроблено проектно-технічну документацію, пройдена процедура детермінації й видано листи узгодження.

Розрахунковий обсяг скорочення викидів парникових газів протягом дії першого періоду зобов'язань за Кіотським протоколом щодо цих проектів складе 86 млн. тонн CO2-еквівалента.

Найбільш цікаві та масштабні проекти реалізуються саме з японськими компаніями.

Це - технічне переозброєння і модернізація Алчевського металургійного комбінату, впровадження нової системи утилізації використаного тепла на Алчевському коксохімічному заводі та утилізація шахтного метану на шахті ім. Засядька.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: